Beskedet: Gothenburg Horse Show ställs in

Efter att regeringen införde nya coronarestriktioner har det varit oklart kring hur det kommer att bli med årets Gothenburg Horse Show. Men nu kommer ett klart besked: Tävlingen ställs in.
– Naturligtvis extremt tråkigt, men oundvikligt, säger Erika Olsson, projektledare för Gothenburg Horse Show.

ANNONS
|

Den 23-27 februari var tanken att Gothenburg Horse Show skulle genomföras i Scandinavium. Men med rådande smittoläge och restriktioner har det funnits en hel del frågetecken inför tävlingen.

Under måndagen togs ett definitivt beslut om årets upplaga av tävlingen: Den ställs in.

– Vi har vridit och vänt på alla olika alternativ, men tyvärr är det här det enda rätta beslutet. Det känns riktigt, riktigt tråkigt, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare Gothenburg Horse Show i ett pressmeddelande.

LÄS MER:14 miljoner kronor för Ekenässkolan: ”Vi är nöjda med vad vi får”

Gothenburg Horse Show skriver att alternativet med 500 åskådare per sektion – eller möjligheten att flytta fram tävlingen – inte är genomförbart av logistiska skäl.

ANNONS

Torgersen vill tacka alla inblandade

– Vi hade givetvis sett fram emot att vi äntligen skulle få mötas igen, uppleva Scandinaviumkänslan och ge publiken chansen att få hylla OS-laget på hemmaplan, men av respekt för våra partners, leverantörer, ryttare, funktionärer och publik så kan vi inte längre dra på beslutet. Gothenburg Horse Show är ett evenemang som berör så otroligt många och vi vill tacka alla inblandade för deras stöttning och förståelse, säger Torgersen.

LÄS MER:Kvinna stal kläder från H&M i Kungsmässan

Erika Olsson är projektledare för Gothenburg Horse Show. Hon säger att det inte gick att vänta med beslutet trots att det återstår en månad till själva tävlingen.

– Hade vi kunnat hade vi gjort det. Det är så många inblandade i det här, sponsorer, ryttare, publik och leverantörer plus vår egen organisation. Vi har väntat så länge vi har kunnat med hänsyn till alla inblandade, säger hon.

Nuvarande restriktioner begränsar arrangörer att ha fler än 500 åskådare per sektion. I Gothenburg Horse Shows fall hade det inneburit maximalt 3 000 åskådare inne i Scandinavium samtidigt.

Förlorar inget ekonomiskt

– Det hade inte blivit en bra upplevelse. Gothenburg Horse Show är ett så långt evenemang. Att hålla sig i sin tårtbit är inte vad GHS är – vi är en mötesplats, säger Erika Olsson.

ANNONS

För de åskådare som har köpt biljett finns möjlighet att behålla biljetten till 2023 eller få den inlöst.

LÄS MER:Flera hundar misstänks blivit sjuka av mystiskt godis: ”Väldigt obehagligt”

Ekonomiskt innebär det inställda evenemanget ett stort intäktsbortfall.

– I och med att vi ställer in försvinner också kostnaderna, det är det som göra att vi kan ha kontroll på ekonomin. Vi lärde oss det 2021. Där känner vi oss trygga, säger projektledaren Erika Olsson.

Från och med nu riktas istället blickarna mot nästa års upplaga. 2023 års Gothenburg Horse Show arrangeras 22-26 februari och ingår i stadens 400-årsjubileum.

Har mötts av kärlek och värme

– Att vi tvingas ställa in är naturligtvis extremt tråkigt. Vi får bryta ihop och komma igen. Det är väldigt många som har jobbat väldigt länge med att förbereda årets upplaga, säger Erika Olsson.

Hon berättar om de reaktioner som har mött organisationen efter beslutet att ställa in.

– Många är besvikna. Men vi har också fått väldigt mycket värme, kärlek och omtanke. Många uppskattar att det finns en framförhållning och att vi tar ansvar för situationen, säger Erika Olsson.

Även den stora mässan Eurohorse, som vanligtvis hålls vägg i vägg på Svenska mässan samtidigt som tävlingarna, ställs in i år.

Gothenburg Horse Show arrangerades för första gången år 1977 och har sedan starten besökts av närmare tre miljoner människor. Årligen besöks tävlingen av 70 000 åskådare och omsättningen är 25 miljoner kronor.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS