Bengt har styrt Kungsbacka judoklubb i 50 år

Bengt Andersson var med och startade Kungsbacka judoklubb. Efter 50 år är han fortfarande ordförande i klubben.
– Det är en livsstil och ett livsverk, säger han.

ANNONS

Bengt Andersson började träna judo när han var i tonåren. Då kunde han aldrig föreställa sig att det skulle bli ett slitstarkt förhållande till sporten som nu har varat i 60 år.

– Jag började träna med några kompisar i en klubb vid Redbergsplatsen i Göteborg. Det var en gammal boxare som drog igång det. På den tiden var det ganska stökigt och bråkigt med ungdomsgäng på stan, så vi sa till varandra att vi måste lära oss att ta för oss.

Lättsam jargong

Men medan flera av kamraterna i klubben föll ifrån så blev Bengt Andersson kvar. Ganska snart blev han införstådd med att judo hade mycket mer att erbjuda än självförsvar.

ANNONS

– Jag såg att det fanns tävlingsmoment och man kunde ta sig vidare, utvecklas och komma ut och tävla. Det lockade mig. Det där med självförsvar släppte jag ganska snabbt. Att träna och tävla var det som var intressant.

Nyligen har Bengt Andersson avslutat ett pass i klubblokalen i Kungsbacka sporthall där han tillsammans med några klubbkamrater lärt ut fallteknik till en grupp seniorer. Stämningen bland klubbkamraterna är lättsam och jargongen är av det slaget som uppstår när man känt vandra länge.

”Det där gick nog smidigare förr” retas någon efter att Bengt har visat ett fall och blir liggande på mattan.

Hämtade mattor på släpkärra

Det var 1973 som Kungsbacka judoklubb såg dagens ljus i en lokal på Borgmästargatan. Bengt Andersson har sett hur klubben och intresset för sporten har varierat genom decennierna. Han var inte ensam om att starta en judoklubb då det begav sig.

– Det fanns klubbar på flera platser, i Partille och och Frölunda. Min moderklubb var Budo i Göteborg och när jag startade klubben i Kungsbacka så hade vi inte ens några egna mattor, så då fick jag köra mattor tur och retur till varje träning. Så såg det ut i alla fall det första året. Det hade aldrig gått idag.

ANNONS

En av Sveriges främsta klubbar

– I början var det 80 procent vuxna och de yngsta var tonåringar. Idag är det tvärtom. Nu är det mest barn och ungdomar som tränar. På 1980 var vi stora. Då var vi en av Sveriges främsta klubbar och vann en rikstävling för unga upp till 16 år. Det gör man inte hur enkelt som helst. Vi vann också en turnering i Västsverige och det levde vi på ett tag. Under den tiden fanns det ett stort intresse för sporten och klubben.

Antalet medlemmar har också varierat genom åren. Som mest var man 250 medlemmar. Nu ligger antalet medlemskap på ungefär 150. Pandemin satte käppar i hjulet.

”De kallar mig judopappa”

– Många duktiga försvann i samband med pandemin och de är svår att få tillbaka dem. Nu börjar vi komma igång igen. Och nu kommer en ny kull som vi hoppas mycket på. Men det är klart att det tar ju ett tag innan de får erfarenhet och blir tillräckligt rutinerade. Vi hoppas ju att klubben ska växa.

Bengt Andersson arbetade som snickare i flera år innan han gick över till att jobba med stora evenemang i Göteborg. Vid 75 års ålder tränar han fortfarande.

– Ja, men jag kan inte göra allting som jag gjorde förr. Det går inte. Jag måste ta bort en del moment. Jag har genomgått många operationer så jag behöver träna för att hålla igång kroppen, säger han och visar några ärr efter skador som han har dragit på sig genom åren.

ANNONS

”Barnen tycker att jag kunde ha varit hemma mer”

– Och när det gäller klubben jag har dragit ned lite på mina åtaganden. Jag har varit med så länge i klubben och fungerar som en mentor idag. De kallar mig judopappa när jag kommer hit, haha. Mina barn tycker att jag kunde ha varit hemma mer under min första tid i klubben. Men klubben har varit en livsstil och ett livsverk.

Han nämner också att gemenskapen i klubben får honom att vilja fortsätta och att han värdesätter det fina samarbetet med kollegorna.

Nästa år firar Kungsbacka judoklubb 50-års jubileum (även om klubben startade 1973 var inte alla papper klara förrän året därpå). Hur kommer det märkas att klubben fyller 50?

– Det vet vi inte riktig. Vi får se vad vi mäktar med. Men kanske ett mästerskap. Vi hade ett när vi fyllde 40. Så det kanske vi gör igen.

LÄS MER:Fjäråsbon om mammans historiska Vasalopps-kupp

LÄS MER:Särökometerna vann mot Kongelf på hemmaplan

ANNONS