Christine Bjerendal befinner sig just nu i Tokyo för sitt tredje OS i bågskytte.
Christine Bjerendal befinner sig just nu i Tokyo för sitt tredje OS i bågskytte. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

Bågskyttestjärnan Christine – så ser livet i OS-byn ut

Bågskytten Christine Bjerendal från Kungsbacka laddar upp inför att vara med i OS för tredje gången. Årets mästerskap i Tokyo skiljer sig dock en del från de tidigare. Pandemin har dämpat folkfesten – men möjligheten att finna ro och fokus är större.

ANNONS
|

Den 15 juli landade bågskyttestjärnan Christine Bjerendal i ett stekhett Tokyo. Under de senaste dagarna har hon förberett sig inför att delta i sitt tredje OS i bågskytte. Hon har tidigare deltagit i sommar-OS i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. Årets mästerskap är dock olikt de tidigare. Varje dag gör hon ett coronatest och det där småpratet i korridorerna blir det inte lika mycket av.

LÄS MER:Poppis med simskola på Vickans badplats under sommaren

– Man håller sig mycket för sig själv. Vi har inga samlingsrum eller sådär och det är såklart tråkigt, säger Christine Bjerendal.

Får inte lämna området

När Christine inte är iväg på mästerskap befinner hon sig på Lindome Bågskytteklubb i Mölndal där hon har skjutit sedan 1999. Hemma i Kungsbacka bor hon med sin man och deras två söner. Att besöka Tokyo känns stort – även om hon knappt sett något av staden. Hon har skymtat skyskrapor från bussfönstret och åkt förbi några arenor, annars har hon spenderat mycket tid i lägenheten och på träningsbanan.

ANNONS

– Man får ju inte gå utanför området och det står vakter överallt, berättar hon.

Christines lägenhet består av gipsskivor och ventilationen som susar i takt till luftrengöraren som brummar.

– De kommer göra om det här till riktiga lägenheter sen, just nu låter det väldigt mycket. Jag får sova med öronproppar, berättar hon.

LÄS MER:Nu äter Tobias första glassen efter ”16 weeks of hell”

Hon beskriver att värmen i Tokyo är krävande. Det har varit uppemot 35 grader och vindarna är allt annat än svala.

– I träningspauserna får jag ha på mig en speciell kylväst för att kunna tackla värmen. Och sen ett paraply för att få skugga, det funkar skitbra.

”Efter mörkerträningen känner jag mig tryggare”

Sedan den 18 juli har Christine tränat varje dag. Det kan hända att hon kommer behöva skjuta i mörker vilket till en början gjorde henne nervös. Det var just att lära sig hur strålkastarljuset fungerar som kändes som en utmaning.

– Det är något nytt när strålkastare lyser upp banan. Man ser skuggor på ett annat sätt. Men efter mörkerträningen känner jag mig tryggare.

Hon fortsätter:

– En kväll när vi tränade såg vi solen gå ner och himlen blev helt rosa. Det var häftigt.

Det är under fredagen som Christine kommer göra sin första rangrond. 72 pilar kommer att skjutas och beroende på hur det går kommer hon få reda på vem hon senare kommer att möta och vilken dag det blir.

ANNONS

Hennes tredje OS

Att vara med i ett så stort mästerskap är inget nytt för Christine. Något som däremot är nytt är hennes lugn. Hon beskriver att hon känner sig tryggare nu än vad hon varit tidigare. Den nya tryggheten matchar också den lugna stämningen i OS-byn. Pandemin har dämpat folkfesten.

LÄS MER:Kungsbackakillarna nöjda med sin insats under mästerskapen

– Det är annorlunda. Man träffar inte folk på samma sätt som tidigare. Jag själv har varit mer hypad vid tidigare mästerskap. Nu vet jag mer om vad jag själv behöver, berättar hon.

Sönerna Elliot och Elton tror hon bidrar till att hon står lite stadigare nu. Hon beskriver att hon har saknat sin familj lite extra mycket dagarna innan det drar igång på riktigt.

– I dag har det varit en småjobbig dag faktiskt. Det brukar vara så. Jag får en liten dipp innan det är dags. Det är säkert nervositet i en annan form.

Trots nervositeten är Christine taggad. Tryggheten tror hon kommer vara till nytta.

– Jag har varit med i många tävlingar förut så jag vet vad jag behöver och kan nu.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS