Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Adrenalinet pumpar på BMX-banan under sommarskolan

BMX-stjärnan Filip Svanberg från Kungsbacka har länge funderat över att ha en sommarskola för unga cykelentusiaster. Och nu blev det verklighet. Under två fullspäckade veckor får barn och ungdomar nöta teknik tillsammans.
– Det är roligt att cykla och att få träffa kompisarna, säger Niklas Hartley, tolv år.

”Riders ready, watch the gate”. Starten ljuder och grinden fälls ner, cyklisterna är iväg. Och det går fort. I en hel vecka övar ungdomarna på grunderna och tekniken i BMX. Från tidig morgon till eftermiddag kör de och trots hård träning, mjölksyra och värmen så har killarna energi kvar när dagen är slut.

– Det är ett helt nytt koncept i BMX-Sverige att man kör en sån här grej under sommaren, något som kan liknas vid en fotbollsskola. Det är utmanande, man utvecklar allting men framför allt en stabil teknik, säger tränaren Filip Svanberg.

Filip Svanberg är nordisk mästare och flerfaldig svensk mästare i BMX. Sedan sjuårsåldern har han tävlat i sporten.

”Hålla på bromsen ibland”

Själv är det här på banan som Kungsbacka BMX-klubb håller till som han vuxit upp. Han kan hoppen, svängarna och tekniken utan och innan efter otaliga tränade timmar här. Vanligtvis är han tränare för de lite äldre ungdomarna, men nu i två veckor får han möjligheten att träna de lite yngre, i åldern åtta till tretton år.

– Det är jätteroligt. Det är fullt upp från att vi startar på morgonen tills de ska gå hem. De har så mycket energi och glädje, det är ju inte svårt att engagera dem. Man får snarare hålla på bromsen ibland, säger Filip Svanberg och skrattar.

Dean Wennerlund, 13 och Niklas Hartley, 12 övar på hopp.
Dean Wennerlund, 13 och Niklas Hartley, 12 övar på hopp. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER: Stjärnan från Kungsbacka tävlar i nya tv-nöjet ”Duellen”

Några övar inför SM i juli

Killarna får pusta ut och dricka vatten mellan övningarna. Men energinivån är fortfarande på topp, trots att dagen börjar gå mot sitt slut. De har kört BMX lite olika länge, från bara två-tre månader upp till flera år. Alla tycker det är bra att man har sommarskola så man kan lära sig mer.

– Man får cykla, farten och så är det roligt att hoppa, säger Melker Tropp Vilén, åtta år.

Han och två av kompisarna, Lowe Plomgren och Abbe Lindblad ska köra SM i Ängelholm den 3 juli.

– Det är bra att få lära sig inför SM, det kommer bli spännande. Det är roligt att få wheela (åka) på bakhjulet och att få träffa kompisarna, säger Lowe Plomgren, elva år.

Sommarskolan pågår mellan klockan 9-15 måndag till torsdag i två veckor. Det är långa dagar och man behöver helst ha cyklat lite innan förklarar Filip Svanberg.

– Det är inget krav men jag har rekommenderat det.

Oliver Lopez, har börjat cykla igen efter ett uppehåll.
Oliver Lopez, har börjat cykla igen efter ett uppehåll. Bild: Ellinor Svensson

Oliver Lopez, 13 år, bor i Kungsbacka men brukar köra på BMX-banan i Lerum. Han har haft en paus men börjat cykla igen för en månad sen.

– Jag tycker det är roligt att cykla och så får jag röra på mig. I början var det lite svårt att komma tillbaka men sen kom jag mer och mer in i det, säger han.

”Kul att kunna ge något tillbaka”

Sista timmen av dagen övar killarna först på tekniken vid starten och sedan är det dags för att hoppa, något som de alla var taggade på att göra.

– Det svåraste är att hoppa på den stora banan, för där är det liksom gräs och stenar som man måste hoppa över, som en grop, säger Melker Tropp Vilén.

LÄS MER: Bygger pumptrack för att få ungdomarna att stanna

Filip Svanberg, nordisk mästare i BMX, drömmer om att få vara tränare på heltid.
Filip Svanberg, nordisk mästare i BMX, drömmer om att få vara tränare på heltid. Bild: Ellinor Svensson

Filip Svanberg har nyligen lagt karriären på hyllan och tycker det är roligt att kunna bidra med sin erfarenhet till ungdomarna.

– Jag vet själv hur läskigt det var första gången man skulle testa ett hopp, men sen när man testat det en gång så växte självförtroendet. Bara efter två dagar med det här gänget såg man stora skillnader. De tar till sig och lär sig fort, säger han.

Han hade gärna åkt runt till fler klubbar och hållit i sommarskola för unga.

– Det är kul att kunna ge något tillbaka. Drömmen är att kunna jobba med coachning på heltid och framför allt med barn och ungdomar, säger Filip Svanberg.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.