Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Arkivfoto

Abortvirus stänger ridklubbar – endast ridskolor igång

Flera hästgårdar i Kungsbacka får inga hästar besöka eller lämna verksamheten sedan det extremt smittsamma hästviruset EHV-1 återigen sprider sig i Europa. Ridskolor fortsätter dock, men med strikta hygienregler.

ANNONS
|

Sedan ett större utbrott av EHV-1 under en hopptävling i Valencia i Spanien i början av februari har tolv hästar konstaterats döda. Viruset som även kallas abortviruset har symptom som feber, förkylning och att dräktiga ston plötsligt förlorar sina föl.

Spridningen av viruset har gjort att all tävlingsverksamhet, förutom trav, i Europa pausats fram till och med den 11 april, vilket innebär att Gothenburg Horse Show, som skulle vara 31 mars till 4 april, inte kan genomföras.

– Självklart är det inget roligt beslut att ta, men i år måste vi göra allt vi kan för att minimera och förekomma alla risker vi ser, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare Gothenburg Horse Show, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ridskolan öppen

För många ridklubbar i Kungsbacka innebär smittan att man varit tvungen att stänga sin verksamhet för utomstående hästar och begränsa antalet personer som besöker stallarna.

På Nordhallands ridklubb i Lerkil har man dock valt att låta ridskolan vara igång men att man ska vara försiktig med sin utrustning och att föremål som flyttas mellan olika stall ska rengöras ordentligt.

Även Kungsbacka ridklubb har stängt ner, fram till 28 mars och bedriver endast ridskola med restriktioner och strikta hygienkrav som att man alltid se till att byta kläder och skor om man besöker olika stall och vara noga med handhygienen.

Vara uppmärksam på hästarnas hälsotillstånd

Svensk ridsport skriver på sin hemsida att det i nuläget inte råder någon utbredd smitta av viruset, men att hästnäringen behöver vara uppmärksam på hästarnas mående och hälsoläget i stallet.

Så sent som 2019 drabbades ridsporten i Sverige av ett utbrott av den neurologiska varianten av EHV1-viruset. Ett utbrott som ledde till flera döda och sjuka hästar. Även då fick flera ridskolor stänga och flera hästtävlingar ställas in.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se

ANNONS