Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

18-årige Alexander är svensk mästare för fjärde året i rad

Brottartalangen Alexander Johansson blev svensk mästare för fjärde året i rad. Det var en jämn final där han gav allt och det blev inte mycket vila efteråt. Direkt från prispallen åkte han på träningsläger med juniorlandslaget. – Min familj är alltid med och stöttar mig och även klubben betyder jättemycket. De alla är delaktiga till guldet, säger han.

Alexander Johansson från Kungsbacka började med brottning när han var fyra år gammal. Nu är den 18-årige brottartalangen svensk mästare för fjärde året i rad, när han åter igen stod högst upp på pallen under junior-SM i Sandviken förra helgen.

Det blev hans första JSM-guld, de tre tidigare åren har han vunnit ungdoms-SM.

– Det känns jädrigt bra. SM är tufft, där man blir uttagen till landslaget och nu fick jag bevisa att de gjorde rätt som tog ut mig till landslaget i våras, säger Alexander Johansson.

LÄS MER: Brottarstjärnskottet tog hem guldet i Kroatien

Revanschsugen efter junior-EM

Han fortsätter:

– Jag var lite nervös men det kändes bra i kroppen. Jag har tränat hårt inför detta så det var bara att köra. Mitt mål var absolut att vinna så jag hade lite press men det var skönt att vinna.

Det var en jämn final där han först låg under i periodpausen. Han hade junior-EM i somras färskt i minnet, där han åkte ut tidigt.

– I tankarna fanns bara att jag var tvungen att växla upp och fortsätta kriga tills matchen var slut. Jag har tränat hårt efter JEM inför det här, det blev det lite som bensin och drivkraft för mig att visa vad jag faktiskt går för, säger han.

LÄS MER: Med mer styrka ska Alexander lyfta motståndarna

Nästa mål: ta medalj i senior-SM

Det blir inte mycket vila för Alexander Johansson som åkte direkt från prispallen till landslagsläger. Om två veckor bär det av till en internationell tävling i Litauen och den 20 november är det dags för senior-SM. Där kommer han ställas mot de bästa brottarna i hela Sverige.

– Mitt mål är att ta medalj. Men det kommer bli betydligt tuffare. De som tävlar kan vara tio år äldre än mig och har mycket mer erfarenhet. Men mitt mål är att försöka ta medalj. Jag får testa gränserna och det känns kul att vara lite underdog.

LÄS MER: Ridsportprofilen Carl Hedin om att våga bryta mot normen: ”Skämdes för att jag red”

Får stort stöd från familjen

Han får mycket stöd hemifrån och alla var med under JSM, pappa Peter, mamma Marianna och storebrorsan Vladislav, som var hans coach under tävlingen.

– Det betyder väldigt mycket. Även klubben, Kungsbacka brottarklubb betyder mycket och alla där som har tränat mot mig. Det är tack vare min familj och klubben som jag kunde ta medaljen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.