14-åriga Viggo Westerlind från Kullavik seglade in i VM

Viggo Westerlind gör sitt sista år i optimisten och han lyckades knipa en plats till VM. 14-åringen från Kullavik hamnade på en tredjeplats i rikskvalet och laddar nu upp inför tävlingen i sitt andra hem, i Riva del Garda i Norra Italien. Det är även här VM ska vara.
– Förhoppningsvis har jag en liten fördel eftersom jag har erfarenhet av att segla här, säger han.

ANNONS
|

Viggo Westerlind har seglat i Kullaviks kanot- och kappseglingssällskap sedan han var 6-7 år gammal. Men det ligger i släkten att segla. Båda storebrorsorna Marius och Theo seglar och har seglat VM flera gånger. Även pappa Marcus har seglingen i blodet. För några veckor sedan kvalade Viggo Westerlind till VM under en tävling i Träslövsläge, där han slutade på en tredjeplats.

– Jag siktade på att komma etta men det kändes ändå lugnt, en tredjeplats är bra, säger han.

LÄS MER:Seglartalangens resa mot balans på vågorna och mentalt

Målet: toppa hela familjen

Han fyller 15 i år och gör sitt sista år i optimisten. Och inför VM siktar Viggo högt, han vill slå hela familjen.

ANNONS

– Det känns ganska stort att få göra ett VM i optimisten, riktigt kul. Helst vill jag slå äldsta brorsan Marius, han kom på 12:e eller 13:e plats, det är mitt första mål. Men det hade varit roligt att slå pappa också, han kom 10:a. Det är ju det absoluta målet, att toppa hela familjen, säger Viggo Westerlind och skrattar.

Förra året kvalade Viggo till VM men på grund av corona blev det inställt och han fick köra EM i Slovenien i stället. Där tog han sig till guldfinalen och slutade runt en 30:onde plats.

– Det var väldigt kul, men det är väldigt annorlunda mot att segla rikskval. Roligare men svårare. Framför allt starten är svår för det är så många som är duktiga och har mycket erfarenhet, man får kämpa för att få en bra start.

LÄS MER:Pingistalangen Filippa Bergand från Åsa laddar upp hemma inför SM och EM

”Jobbigt för hela kroppen”

Den 2 juli drar VM igång och han är redan på plats för att träna vid Gardasjön i Norra Italien där världstävlingen ska hållas. Familjen har ett hus dit han brukar åka och träna på sommaren och lov. Han har tränat i ungefär en vecka, mestadels kondition och benstyrka. Tävlingarna är intensiva dagar, med flera deltävlingar både individuellt och i lag.

– Det är jobbigt för hela kroppen. Men det är väldigt roligt att få träffa och lära känna andra från olika länder och få möta dem, testa sig själv och se vilken nivå man ligger jämfört med världseliten.

ANNONS

Ungefär 300 tävlande kommer ställa upp under VM. Det är åttonde gången som någon av bröderna Westerlind kvalar in till VM.

– Lite press känner man ju av, mot sig själv liksom att man måste kvalificera sig. Man kan inte tappa den streaken, men det klarar man, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS