Äldreboendet blev flyktingarnas första svenska hem

Ett före detta äldreboende blir flyktingarnas första hem i Sverige. Bukärrsgården har sina fördelar, familjerna får eget rum och barnen kan spela fotboll utomhus.
– Vi har ingen aning om hur länge de kan stanna här, säger Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef på Kungsbacka kommun.

ANNONS
|

I drygt ett år stod Bukärrsgården i Särö centrum tomt, efter att äldreboendet flyttat till nya Särö vård- och omsorgsboende i februari 2021. 48 lägenheter har stått öde, men sedan i måndags är det liv i lokalerna igen. Då anlände den första bussen med ukrainska flyktingar, och under onsdagen kom transport nummer två.

Långa korridorer, stora gemensamhetsutrymmen och små lägenheter utrustade med pentry och rymliga badrum lämpar sig bra som evakueringsboende. Alternativ som idrottshallar och liknande är sämre.

Få kan engelska

Den här natten sover här 95 alldeles nyanlända människor, som tvingats lämna sitt hemland med kort varsel och som nu hamnat i ett land de kanske inte har någon relation till.

ANNONS

– Förvånande få av de som kommit hit kan engelska, så vi är väldigt beroende av språkhjälp, säger Karin Zetterman.

Hon är verksamhetschef på Kompetenscentrum och har fått ikläda sig en helt annan roll än vad hon är van vid. Allt har behövt gå fort de senaste veckorna.

– Jag hade hört av Laholm, som var först i regionen med att ta emot flyktingar, att behovet av översättare var stort, så vi var ute tidigt och sökte och har faktiskt fått mycket hjälp med det, säger Emma Kjernald.

Ett dygns förberedelse inför ankomsten

Det behövs också mycket prylar för att få ett hem att fungera. En del grejer fanns kvar från äldreboendets tid, men många rum har än så länge bara madrasser att sova på. I ett av de stora köken på boendet finns bord och stolar.

– Vi riggar i ordning efterhand. Ungefär ett dygn innan de anländer får vi besked om att de är på väg. Då får vi en lista med hur många män, kvinnor och barn som kommer, men vi får inga åldrar på barnen. Så därför skaffar vi barnstolar och sånt när vi vet vilket behov det finns, säger Emma Kjernald.

De poängterar att givmilda privatpersoner och företag inte ska lämna saker direkt vid boendet, utan använda sig av välgörenhetsorganisationer istället.

ANNONS

En del kommer tomhänta

På en lång bänk i ena änden av matsalen finns en stor hög med kläder från den insamling som Rickard Nordqvist tagit initiativ till, och som Kungsbacka-Posten skrivit om tidigare. Några boende går och plockar bland kläderna.

– Det är så olika vad folk har kunnat packa med sig. En del kommer tomhänta och andra har jättemycket packning, säger Karin Zetterman.

Många barn och kvinnor

42 av de 95 boende är barn. Resten är till största delen kvinnor. Många människor rör sig i byggnaden. Vaktmästare ställer i ordning lokalerna och personal bemannar boendet dygnet runt. Någon dyker plötsligt upp för att leverera prylar, säkerhetspersonal är också på plats. Representanter från Migrationsverket kommer med ett äldre par som bott på ett annat evakueringsboende. De ska äntligen få återförenas med sin dotter och flytta in i ett av de tomma rummen.

Men stämningen är lugn. Tre kvinnor står i solen utanför entrén och röker. Någon sitter på en bänk med hörlurar i öronen.

– Det har faktiskt varit lugnt här hela tiden. Även när det nya gänget kom så fortsatte det vara lugnt, säger Karin Zetterman.

Uppdrag av Migrationsverket

Hon och Emma Kjernald berättar att barnen varit ute och spelat fotboll på kvällarna. Att den svenska våren verkligen levererar är förstås ett plus när ett stort antal främmande människor tvingas bo tillsammans efter att ha flytt ett krig.

ANNONS

Men hur länge de kommer stanna är ännu oklart. Kommunen arrangerar det här evakueringsboendet på uppdrag av Migrationsverket, och de har ännu inte situationen klar för sig.

– Jag pratar med Migrationsverket om det dagligen, men de kan inte säga något. Det anländer nya hela tiden, säger Emma.

Målet är trygghet och stabilitet

På Bukärrsgården finns plats för max 140 boende, så en busslast till bör kunna flytta in. Däremot är målet att varje familj ska få ett rum var, utan att blandas med andra. Och på fredag kommer representanter från skolan till Bukärrsgården. Barnen kommer att få chansen att börja gå i skolan så snart som möjligt.

– Även om vi inte vet hur långvarigt det här blir så är målet att skapa trygghet och stabilitet, säger Emma Kjernald.

LÄS MER:Många vill hjälpa krigets offer – nu finns en e-tjänst för frivilliga

LÄS MER:Ytterligare ett 50-tal flyktingar till Kungsbacka

LÄS MER:Skolan förbereds för att ta emot Ukrainabarn: ”Vi klarar detta”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS