Timothy Caifeldt och Samuel Qvist lärde känna varandra på gymnasiet. Nu är en av alla deras låtar i semifinal i American Song Contest. Foto: Privat
Timothy Caifeldt och Samuel Qvist lärde känna varandra på gymnasiet. Nu är en av alla deras låtar i semifinal i American Song Contest. Foto: Privat

Vännernas låt tävlar i amerikanska melodifestivalen: ”Snoop Dogg gillar den”

Timothy Caifeldt och Samuel Qvist lärde känna varandra i ettan på Ljud & Bildskolan. Efter studenten startade de bolag och började göra musik. 2017 skrevs en speciell låt, som nu gått till semifinal i American Song Contest.
– Jag hade nästan glömt av den låten, säger Samuel Qvist.

ANNONS

Timothy Caifeldt satt hemma i Vallda och tittade när Christian Pagán från Puerto Rico uppträdde med låten Loko i amerikanska melodifestivalen i slutet av mars. Tidskillnaden gör att sändningarna sker när det är natt i Vallda, men Timothy ville se hur det gick för låten han och ungdomskompisen Samuel Qvist en gång skrev.

”Som att vinna på lotto”

– Jag var jätteglad redan då, över att just våran låt kom med. Det var som att vinna på lotto. Att den sedan gick vidare helt underbart, säger Timothy.

För det gick ju bra, låten gick vidare från den allra första deltävlingen i amerikanska melodifestivalens historia. Det är en stor satsning, med 56 tävlande bidrag. Utöver delstaterna deltar även fem territorier, varav Puerto Rico är ett. Den världsberömda rapartisten Snoop Dogg är en av programledarna, och Idol-vinnaren Kelly Clarkson den andra.

ANNONS

Blev DJ:s efter gymnasiet

– Programmet tävlar mot Idol, det sänds på samma tid, så tittarsiffrorna är ju sådär. Antingen lägger ner det efter denna säsongen eller så fortsätter de och då är det ju cool att vara med första säsongen, säger Samuel Qvist från Onsala.

Han och Timothy lärde känna varandra när de började ettan på Ljud & Bildskolan i Kungsbacka, och efter gymnasiet startade de företag tillsammans. Musiken stod i centrum redan då, de DJ:ade och skrev låtar. En av alla hundratals låtar blev fröet till Loko, som nu går upp i semifinalen.

– Jag hade nästan glömt av den låten, säger Samuel Qvist.

Texten delvis spansk

Timothy berättar att låten låg i en låtkatalog på ett företag länge, innan den plötsligt blev aktuell för internationellt bruk. Den har sedan dess bearbetats för att passa tävlingen, Puerto Rico och artisten. Texten är numera delvis på spanska.

– När så många som tio personer är inblandade i låten så är det omöjligt att få igenom alla sina egna åsikter, men jag tycker Christian gjorde ett jättebra uppträdande, säger Timothy Caifeldt.

Killarna är inte ovana vid att skriva för utländska artister, men ser tävlingen som en chans att nå ut till fler. Samuel och Timothy arbetar inte längre tillsammans, men båda håller på med musik på varsitt håll.

ANNONS

Följer tävlingen från Kungsbacka

Ingen av dem kommer se semifinalen på plats i USA.

– Jag har inget pass just nu, annars hade jag gärna varit där, säger Timothy Caifeldt.

Programmet sänds på amerikansk tv mellan 2 och 3 maj, lokal tid. På SVT kan man se programmet den 4 maj, klockan 18.00. Hur det kommer gå vågar låtskrivarna inte sia om.

– Snoop Dogg gillar den i alla fall, det såg jag på ett klipp, säger Samuel Qvist.

LÄS MER:Nordiska vd:n Jenny Hermanson styr Spotify från huset i Frillesås

LÄS MER:Stora festen för unga tillbaka: ”Är gratis”

LÄS MER:Albin Lee Meldau är tillbaka i Göteborg – som en förändrad man?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS