Vita käppens dag uppmärksammas på Kulturhuset Fyren

Den 15 oktober varje år uppmärksammas Vita käppens dag runt om i Sverige och i världen. På Kulturhuset Fyren är Synskadades Riksförbund, SRF, på plats för att ge information och väcka tankar.
– Dagen ska öka förståelse för oss som använder vit käpp, säger Niklas Mattsson, ordförande för SRF.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Vid 14-tiden på Kulturhuset Fyren står tidigare ordförande för SRF Håkan Thomsson tillsammans med nuvarande ordförande Niklas Mattsson, och pratar om Vita käppens dag och aktuella ämnen.

– Vi pratade bland annat om områden som Synskadades Riksförbund jobbar med just nu, så som färdtjänst, ledsagning och elsparkcykar. Det kändes som att det fanns en hel del frågor och intresse, vilket var bra, säger Niklas Mattsson efter föreläsningen.

LÄS MER:100 år sedan Kungsbackas kvinnor fick rösträtt – uppmärksammas med utställning på Fyren

7 av 10 vet vad den vita käppen står för

År 2016 gjorde Novus en undersökning på uppdrag av SRF som visade att sju av tio svenskar vet vad den vita käppen står för. Därför säger Mattsson att denna dag är extra viktigt, då de vill att fler ska vara medvetna och uppmärksamma.

ANNONS

– För oss är den vita käppen ett hjälpmedel för att hitta, men det är också något som ska visa allmänheten att det kommer någon som inte ser. Om en bilförare då inte vet vad käppen betyder så kan det bli tråkiga konsekvenser om jag som synskadad går ut i gatan och räknar med att bilföraren vet att jag inte ser, säger Mattsson.

LÄS MER:Kungsbackabandet tar strid för sin replokal: ”Går inte att spela metal på ett bibliotek"

En plats för information

I år finns SRF Kungsbacka på plats i Kulturhuset Fyren under onsdag till söndag kring den 15 oktober. Detta då Christer Hultman, ordförande för SRF Kungsbacka, tyckte att det var extra viktigt att visa upp förbundet just i år.

– Det finns folk som är synskadade eller har blivit synskadade under pandemin, och som kanske inte vet att vi finns eller kommer i väg från hemmet trots att allt öppnar igen. Så nu är vi här och visar att vi finns och vilka möjligheter som kommer med föreningen, säger Christer Hultman.

I vanliga fall brukar Christer och förbundet i Kungsbacka göra något helt annat denna dag.

– Vi drar ut på stan med västar och långa gula lappar som vi sedan sätter på saker som står i vägen. Till exempel en bil som är felparkerad eller liknande. Ofta slängs säkert bara lapparna, men alltid träffar vi på någon som tänker till.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS