Vindkraftverk kan ge en ny sporthall i kommunen: ”Skulle inte störa”

Kommuner som satsar på vindkraft kan få en egen idrottsplats. Det är regeringens morot för att få fler att satsa på energikällan. Möjligen skulle det öppna för en bandyhall.
– Vindkraftverk skulle inte störa ute i skogen, säger Lars-Johan Svanström, ordförande i Frillesås BK.

ANNONS

Antalet vindkraftverk är för få. Det vill regeringen ändra på. Under tisdagen presenterade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) ett förslag. Det handlar om att göra det mer effektiv att bygga vindkraftverk. Många kommuner säger idag nej till sådana.

Det vill regeringen ändra på. Bland annat genom att ge en bonus till kommuner som gör tummen upp.

Idrottsplats en möjlighet

– För lokalsamhällen handlar det om att de som upplever att ett nytt vindkraftverk påverkar sin livsmiljö också ska se positiva effekter, säger Annika Strandhäll under en presskonferens.

Hon nämner sedan att kommuner som säger ja exempelvis ska kunna få en idrottsplats. Eller det som utredaren anser är lämpligt.

Frillesås BK kämpar sedan en tid med att få en ny bandyhall. Ordföranden Lars-Johan Svanström hade inte hört om Annika Strandhälls utspel.

– Men det låter ju riktigt roligt. Det hade ju varit kanon. Rätt placerat, så stör inte vindkraftverk jättemycket ute i skogen där Sjöaremossen ligger, säger Lars-Johan Svanström.

Han berättar att klubben i vår ska ha ett möte med samarbetsklubben Sunvära SK, som man bland annat delar bana och lag med.

Hall i Kungsbacka eller Varberg

– Vi är ju få i vår sport. Därför gäller det bland annat att hitta ett fortsatt samarbete. Det gäller att våra ungdomar får tak över sina huvuden.

Sjöaremossen ligger dock i Varbergs kommun medan Frillesås BK tillhör Kungsbacka. Under 2021 betalade Kungsbacka nästan 1,5 miljon för driften av den konstfrysta isbanan.

– Det finns olika idéer om var bandyhallen skulle kunna ligga. Varbergs kommun har investerat en del i Sjöaremossen. Här finns utegym och slingor i skogen, som en destination. Sen finns det fördelar om bandyhallen skulle ligga mer centralt. Ungdomarna skulle få lättare att ta sig dit och inte vara så beroende av att föräldrar skjutsar, säger Lars-Johan Svanström.

Frågan är om den hamnar i Kungsbacka eller Varberg?

– Det handlar ju om vilken kommun som är snabbast. Många kommuner är väldigt snabba när det handlar om omställning på grund av klimatet.

LÄS MER:Tunga moderaterna vill se billigare arena: ”Kan inte riskera pengarna”

LÄS MER:Arenahallen kan bli 20 procent dyrare – politisk strid om storleken: ”Inte vara dumsnåla”

LÄS MER:Budgeten för arenahallen har uppdaterats – då kan den vara klar: ”Allt rullar på”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS