Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Teo Kristjansson

Vill prata om våld i unga relationer

För att uppmärksamma och synliggöra våld i ungas partnerrelationer genomförs nu kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” för sjätte året i rad. I Halland är länsstyrelsen en av aktörerna bakom kampanjen.

ANNONS

Enligt en studie från Stockholms universitet 2021 svarade nästan 60 procent av de tillfrågade ungdomarna mellan 15 och 19 år att de är eller har blivit utsatta för våld i sin kärleksrelation.

LÄS MER:Tredubbelt fler sexbrott i Kungsbacka på bara några år: ”Många orsaker”

Stiftelsen 1000 möjligheter, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna driver tillsammans kampanjen. Hallands Länsstyrelse är inte delaktiga i själva framtagandet av kampanjen men de arbetar med att sprida den i länet.

– I Halland följs ju inte kampanjen upp genom att till exempel gå ut och fråga ungdomarna hur de upplever situationen. Men det är ju något som vi skulle kunna göra framåt, helt klart, säger Jennie Wallin, samordnare mot våld i nära relationer på Länsstyrelsen i Hallands län.

ANNONS

Tabubelagt ämne

Frågan om våld i nära relationer menar Jennie Wallin har varit tabubelagt länge och just våld i ungas relationer har inte lyfts särskilt mycket tidigare.

LÄS MER:Ljusmanifestation i Kungsbacka belyser mäns våld mot kvinnor

– Det har kommit mycket forskning senaste tiden och vi behöver ju lyfta frågan både bland de unga, föräldrarna och yrkesverksamma. Vi försöker också uppmuntra kommunerna och andra aktörer att lyfta frågorna i sina forum.

Jennie Wallin tror även att det viktigaste är att våga ställa frågorna till ungdomarna, både om att vara våldsutsatt men också om att vara våldsutövare.

Kampanjen pågår under februari och mars. I samband med kampanjen lanseras också information på sajten svartsjukaarinteromantiskt.se.

Så laddar du ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS