Vikariebrist hos kommunen – vänder sig till Snapchat: ”Behöver synas mer”

För att lösa vikariebristen inom vård och omsorg har Kungsbacka kommun använt sig av sociala medier och Snapchat. Men trots detta har det visat sig vara svårt att få tag på sommarvikarier.
– Vi ser inte någon jätteeffekt, säger Johan Sandström, personalchef i Kungsbacka kommun.

ANNONS
|

Inför sommaren har Kungsbacka kommun ständigt jobbat med att få tag på vikarier till vård- och omsorgsenheten – men det har visat sig vara en utmaning.

– Det är ett tufft läge, vi har ett stadigt inflöde av nya vikarier men tidsramen är kort. Även om vikarierna är lämpliga kvarstår hur mycket de kan jobba, säger Johan Sandström, personalchef i Kungsbacka kommun och tillägger:

– För varje år som går vill vikarier jobba mindre, den här sommaren är det tydligt, många vikarier har jobbat mycket redan innan sommaren.

Vissa brukare drabbas mer

Det försvårande momentet enligt honom är att många av de sökande är sena med sina ansökningar.

ANNONS

– Det är ett inflöde i januari och februari som sedan upphör i mars. I början på april kommer det igen och det ökar stadigt fram till midsommar. Det är ett dilemma som är svårt att råda över, säger han.

Även om vikariebristen är mindre i år är det vissa områden som drabbas extra hårt.

– En handfull enheter har en mer kritisk situation. Generellt och historiskt sett är det personlig assistans där det är mer brist. Vi har också några boenden inom bostad med särskild service på individ och familjeomsorg där det ser tufft ut, säger han.

Betalar extra peng till personal

För att lösa personalfrågan har kommunen kommit fram till en lösning. Den går dels ut på att erbjuda bonus till ordinarie personal om de flyttar sin semester från juni till hösten. Dels erbjuds också vikarierna extra ersättning om de kan jobba från vecka 28 till 31.

– De veckorna är det svårast att bemanna, dessa veckor gör vi särskilda satsningar för att lösa där det är som mest kritiskt. Vi har också erbjudande till ordinarie personal om de byter arbetsplats. Om en personal har rätt kompetens som matchar behovet frågar vi om den kan jobba på en annan enhet som har brist på personal, berättar Johan Sandström.

ANNONS

Ska utvärdera processen

Trots att kommunen har haft en bättre struktur i år med rekryteringsprocessen finns det rum för förbättringar berättar, Sandström. Drömscenariot är att ha vikarier klara redan vid februari och mars men de konkurrerar med Göteborg och Mölndal vilket försvårar hela processen.

För att locka fler och framför allt yngre har man annonserat sociala medier, en ny kanal som testats är Snapchat.

– Vi ser inte någon jätteeffekt av Snapchat men det kan vara att vi behöver synas mer i nya kanaler, säger Johan Sandström.

LÄS MER:Kungsbacka får ytterligare ambulans: ”Har sett behovet”

LÄS MER:Mardrömsväxten håller ett starkt grepp om kommunen: ”Väldigt svår att få död på”

LÄS MER:Förvaltningschef lämnar Kungsbacka kommun för nytt toppjobb

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS