Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Vikarie tryckte ner boende på golvet – kommunen Lex Sarah anmäler

En timvikarie på ett gruppboende i Kungsbacka kommun tvingade ner en boende på golvet när hen skulle byta inkontinensskydd. Nu gör Kungsbacka kommun en lex Sarah-anmälan.

ANNONS

Den 2 juli i år skulle en vikarie på gruppboendet byta inkontinensskydd på en boende som själv inte ville det. Då ska vikarien ha lagt ner den boende på golvet för att kunna byta skyddet.

Nu gör Kungsbacka kommun en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver de i ett pressmeddelande.

”Personalen har inte uppmärksammat någon förändring hos den enskilde som tyder på oro efter händelsen. Bedömningen är ändå att händelsen i stunden lett till allvarliga konsekvenser för individens psykiska hälsa, till exempel otrygghet och oro”, skriver kommunen.

Vikarien avskedades

Som en akut åtgärd blev vikarien avskedad efter händelsen och hen har inte längre möjlighet att jobba inom kommunens boenden med särskild service.

ANNONS

”En tydlig rutinbeskrivning som gäller allt arbete och insatser för aktuell brukare är också upprättad”, skriver kommunen.

Händelsen kommer nu att utredas vidare.

”De bakomliggande orsakerna är inte helt klargjorda, vilket behövs för att kunna göra adekvata åtgärder i verksamheten framöver. Kommunen väljer därför att anmäla händelsen som ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO”, skriver de i pressmeddelandet.

LÄS MER:Kritik mot äldreboende: Vårdtagare återupplivades mot sin vilja

LÄS MER:Sonen höll på att dö av allergisk chock: “Fanns ingen ambulans”

LÄS MER:Personal la ut film och bilder på omsorgstagare – händelsen anmäld

ANNONS