Veteraner, gröngölingar och politiker flockades runt fröerna

Under den traditionella fröbytardagen väcks odlingslusten till liv igen. Det var många nyfikna som kom för att byta olika fröer. Även kommunstyrelsens ordförande tittade in och hittade några spännande sorter.
– Det är jätteroligt. Det här är min avlastning, jag är ju trädgårdsmästare i grund och botten, säger Lisa Andersson (M).

ANNONS
LocationKungsbacka||

Den traditionella fröbytardagen var tillbaka på Fyren under lördagen. Det är föreningen Kungsbackas trädgårdsvänner som håller i spakarna och har gjort så i många år. Under coronapandemin har den fått hållas på flera platser, men i år fick man komma in i värmen igen.

– Det har säkert pågått under tio års tid. Det är jätteroligt, här kan man lämna in sina fröer och ta med sig nya hem. Det svåra är att begränsa sig, det blir lätt ett ha-begär, säger Ingvar Svanberg från trädgårdsvännerna.

LÄS MER:Titta in i 1800-talsvillan – byggd av timmer, blålera och kärlek

Motstånd triggar nya lösningar

Han har haft odlingsintresset ända sedan barnsben. Under coronapandemin har det blivit mer påtagligt vad intresset betyder för honom och andra i föreningen berättar han. Men det kräver en hel del arbete och envishet.

ANNONS

– Det kostar nog mer att sätta egna potäter än att köpa i affären men det är känslan när man tar upp sina egna potäter, det är ren lyx, då får det kosta vad det kostar.

Det är ogräs, sniglar, andra insekter och så vildsvinen.

– Ibland känns det som man ska ge upp, men det gör man inte. Jag har hållit på med det här sedan jag var liten och ändå lär jag mig nya saker hela tiden. Motgångarna triggar bara, då får man hitta på någon nytt. Men det är tillfredsställande när det går bra och det är lätt att fastna i det, säger Ingvar Svanberg och skrattar.

LÄS MER:70 bilder från året som gått – blicka tillbaka på 2021

Trädgårdsvännernas bästa tips för att komma igång med odlingen

  • Börja i ett hörn och sätt några potatisar eller det du vill odla.
  • Gå med i någon lokal förening och fråga om tips och råd, kanske finns det en kolonilott att börja odla i tillsammans.
  • Läs på vad olika växter ska ha för att växa bäst.
  • Ha tålamod!
  • Sätt chili, selleri och paprika nu för de tar lång tid på sig att växa.
  • Tomaterna kan man sätta i februari till mitten på mars.
  • Potatis är enkelt att odla. Om du har förodlat/förgrott ta upp upp dem från källaren nu (ett tiotal) och lägg potatisen i lite jord. Då får de ett rotsystem som är bra när man sätter dem fram i slutet av april-maj.

LÄS MER:Hon har skapat en annorlunda trädgård: ”Som en gömd oas”

Politikens gröna fingrar

Det fanns ingen begränsning i hur många fröer man fick ta med sig och det var många som hittade nya udda sorter som man annars inte hittar i butik. Kommunstyrelsens ordförande, Lisa Andersson (M), gick med i föreningen för en vecka sedan.

– Det här är jätteroligt, jag brukar kika in när det är öppna trädgårdar med för inspiration. Jag har bland annat hittat fjällkvanne, som är en dekorativ växt. Jag gillar främst blommor men grönsaker är också kul, säger hon.

LÄS MER:De vill starta stadsodling på Tingberget – ”Alla kan bidra med något”

Hon tipsar om hur man kan komma i gång med odlingen även om man inte har en egen trädgård.

ANNONS

– Våga testa, var inte rädd för att göra fel. Det finns bra forum på Facebook, läs på vilka förhållanden växterna ska ha. Sallad går enkelt att odla i balkonglådor, så slipper man sniglarna med. Mormorsväxter, ringblommor och rädisor är också några enkla saker att odla. Och man kan bland grönsaker och växter, det blir jättefint, säger Lisa Andersson.

LÄS MER:Dan Nyby hoppas att den nya vätskan ska utrota parkslide: ”Inom tio år”

”Chili är ett säkert kort”

Carina Wennergrund och Bosse Andersson står och luktar på fänkålsfröna. De brukar vara här och fynda.

– Vi gillar allt möjligt, blommor och grönsaker. Jag är lite mer för saker som luktar gott, luktärtor, blommor medan Bosse är mer för grönsaker.

– Om man ska börja med någonting så är chili alltid ett säkert kort. Sen kan man testa att så grönkål och tomater.

Anna-Lena Glad Palm är med i föreningen men kallar sig själv nybörjare. Allt började med att hon hade en kruka med örter i köket och nu har hon en köksträdgård och ett växthus.

– Att gå med i en förening är alltid bra för då får du kompisar och man kan lära av varandra. Det är jätteroligt och nu är jag fast. Enda nackdelen är att man måste ha någon som sköter trädgården om man ska på semester, säger hon och skrattar.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS