Veteranbilarna hotas av den nya miljöregeln: ”Risk för brand”

Lars Rygren är veteranbilsentusiast och oroas likt sina vänner i Volvo Amazon-klubben av den nya bensin som från och med nu är standard.
– E10-bensin sliter på bilen och kan i värsta fall orsaka läckage vilket ger en risk för brand.

ANNONS
|

Varje vår plockar Lars Rygren från Fjärås fram sin blå pärla från 1961. När det är fint väder får den åka ut på tur, men inte annars.

– Nej, den får inte bli smutsig, då blir det att polera den noga.

LÄS MER:Här träffas bilveteranerna i Kungsbacka

Mellan 300 och 400 mil går hans Volvo Amazon varje sommarhalvår, och förhoppningen är att den kommer fortsätta rulla fint.

Lars har haft bilen i sex år snart blir den 60 år. Det betyder att bilen inte ska tankas med E10-bensin, som från och med söndagen den 1 augusti är standard på svenska bensinstationer.

En miljösatsning

Det är en övergång som EU inledde 2011, och redan då kom kravet på att alla nytillverkade bilar skulle vara kompatibla med E10-bensin. E10 innebär att etanolinblandningen uppgår till tio procent, jämfört med E5 som alltså endast innehöll fem procent etanol. Ökningen är en del av ett miljömål, med syftet att minska användningen av fossila bränslen. Den nya bränsleblandningen innehåller en högre andel förnybart bränsle, vilket är bättre ur klimatsynpunkt och ett mer hållbart alternativ. Men det är inte aktuellt för Lars Rygrens Amazon.

ANNONS
Bild: Mia Sandblom

LÄS MER:Här kan du kamma hem storvinsten – direkt från bilen: ”Så töntigt att det är roligt”

Skadar bilen

– Membranen kan brista och då blir det läckage, vilket ger risk för brand. Även om bilen inte förstörs direkt så är det sämre på sikt, säger han.

Lars veteranbilar står, precis som många andra, stilla under vintern. Under långa stillastående perioder kristalliseras etanolen och det blir svårt att starta bilen.

– Dessutom drar etanol åt sig vatten, vilket gör att det bildas kondens, vilket såklart inte är bra, säger han.

Än har han dock chans att hitta drivmedel att fylla sin gamla Volvo med. Det är fortfarande fritt fram för mackägaren att erbjuda E5.

– En del kedjor kommer fortsätta med E5 på 98-oktanig bensin. Det är den jag kommer använda. Så länge det nu finns kvar. Nu är det ju upp till varje företag att bestämma om man vill sälja den typen av bensin. Jag hoppas ju jag kommer kunna köra min bil i många år framöver, säger Lars Rygren.

LÄS MER:Emelie Bergbom tävlar i folkrace-cirkusen: ”Jag är född med bensin i blodet”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS