Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vem skjuter på Sauron?

När tamkatten Sauron låg utslagen och blödde tog matte honom till veterinären. Ultraljud visade att katten hade 15 hagel i kroppen. Någon hade skjutit honom – och veterinären kunde samtidigt konstatera att Sauron blivit skjuten minst en gång tidigare.
– Det första ingångshålet har läkt, säger kattens ägare Martin Forssén.

Sjuåriga Sauron, med sin blanka, helsvarta päls, haltar lite. Höger bakben är fortfarande inte helt bra. Det har gått över två veckor sedan han låg utslagen i sitt hem i Gottskär. Han hade blivit skjuten med hagelgevär, vilket tidningen Norra Halland var först med att berätta om. Sauron får fortfarande inte gå ut ensam, trots att han ibland försöker smita. Hans skador måste läka lite till.

– Om några dagar kanske han kan gå ut igen. Vi ska sätta en sändare på honom, ett gps-halsband. Nu rastar vi honom med koppel, säger Martin Forssén.

LÄS MER: Så räddar du valpen från förgiftningsdöden: ”De smakar på allt”

Skjuten bakifrån

Hans fru Åsa hittade då Sauron liggande på golvet, och hon upptäckte att han blödde. Han togs genast till veterinären som utgick från att katten hade varit i slagsmål, kanske med en annan katt.

Men en ultraljudsundersökning visade att Sauron blivit skjuten med hagelgevär och det fanns 15 hagel kvar i kroppen. Ett hagel sitter nära en nerv, så från början var högra bakbenet obrukbart. Nu är han bättre, så någon operation behövs inte.

Däremot var blodvärdena dåliga, så Sauron fick dropp och medicin. Sedan handlade allt om återhämtning. Sauron har fått vila upp sig hemma i lugn och ro. Kulan från den senaste attacken sitter kvar i nacken.

– Man kan se att kulan träffat snett bakifrån. Trots att han har halsband har någon alltså skjutit honom när han var på väg bort, säger Martin.

Mer sällskaplig än vanligt

Han har Sauron i knät. Katten som bott hos dem i sju år har blivit mer sällskaplig sedan han blev attackerad. Han sitter gärna still hos matte och husse numera.

– Man blir ju chockad när man förstår att någon ger sig på att göra det här. Det är inte okej. Antingen har någon skjutit på något utan att veta vad det var. Eller också så har någon valt att skjuta på en katt. Jag vet inte vad som är värst, säger Martin.

Det som tyder på att händelsen inte är någon olycka är att Sauron bär spår efter en tidigare attack. I kroppen finns hagel som inte härrör från händelsen för två veckor sedan. Alltså har han blivit skjuten minst två gånger.

LÄS MER: Hopp, lek och träning för fyrbenta och tvåbenta kompisar

Händelsen är polisanmäld

– Vi har delat ut lappar i området, och ingen vet något. Men folk har hört av sig och undrat hur Sauron mår, och en del tycker att det är obehagligt att tänka på vad folk i trakten håller på med.

Paret Forssén har polisanmält händelsen. Hagel är dock inte spårbart, så det krävs troligen att skytten tas på bar gärning för att något ska ske. Men Martin och hans fru vill varna andra kattägare i Onsala för att det finns någon som skadar djur.

– Jag tror inte det är just Sauron de är ute efter. Vi har aldrig fått några klagomål på honom, säger Martin Forssén.

LÄS MER: Därför fälls det träd på Kyrkans ängar

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.