Vd:n vill göra smart solenergi mer tillgänglig

Kungsbackaföretaget Samster tillhandahåller smarta energilösningar. Hur? Med en solhybrid. Den vill företagets nya vd Hanna Rüdel att fler ska få upp ögonen för.

ANNONS
|

Solenergiföretaget Samster startade 2013. Inriktningen är att skapa smarta energilösningar som ersätter fossilt bränsle. Sedan starten har man arbetat med den patenterade solhybriden och idag är bolaget ett av landets mest innovationskraftiga solenergiföretag. Men vad är en solhybrid?

Bakgrund inom kemiteknik

– Det är en solpanel med en kylplåt på baksidan som möjliggör att panelen kan kylas. Kall vätska från till exempel ett bergvärmehål kyler ner solhybriden och skickar ner värmen i hålet igen. En kall solhybrid ger bättre verkningsgrad. Värmen som plockas ut gör att man inte behöver borra lika djupt och värmepumpen behöver inte arbeta lika hårt, vilket ger en längre livslängd säger Hanna Rüdel, vd för Samster.

ANNONS

Hon har en bakgrund inom kemiteknik och har en lång erfarenhet av innovationsarbete och kommersialisering av ny teknik. Senast arbetade hon på Heliospectra. Erfarenheterna från innovativa teknikbolag tar hon nu med sig till Samster och vd-posten som hon haft sedan 1 oktober förra året.

Klusterinstallation

Företaget agerar på en glödhet marknad där intresset för solenergi är gigantiskt just nu. Samster kommer fortsätta satsa på solenergilösningar genom att göra sina system med solhybrider tillgängliga för fler. Tillsammans med Energimyndigheten och andra drivande aktörer i branschen har Samster utvecklat ett sätt att tillgängliggöra tekniken i form av klusterinstallation där villaägare kommer att kunna gå ihop i en installation med solhybrider och bergvärme. Hanna Rüdel berättar att man just nu planerar ett pilotprojekt.

– Med solhybrider förbrukar man mindre energi och får ner kostnaderna för el. Men fördelen är också att det är förnybar energi.

Samarbetet med Energimyndigheten och andra aktörer är a och o.

”Samverkan är så viktigt”

– Att flera aktörer går samman för att erbjuda smarta och hållbara lösningar på energiproblemen är en förutsättning för att vi ska nå dit vi vill, säger hon.

Men det finns också utmaningar.

– Det är jättekul att intresset är så stort men det innebär också att det är ett stort tryck i branschen på installatörer. Och som ett litet bolag behöver man arbeta hårt med att nå ut och visa att vi finns. Det är därför som samverkan är så viktigt.

ANNONS

Vi går en rundvandring i Samsters lokaler på Faktorvägen i Kungsbacka. Förutom kontoret finns här också en verkstad där hybriderna sätts samman, paketeras och skickas ut till beställarna.

– Det är spännande och känns jättekul, säger Hanna Rüdel om framtiden.

– Solhybrider med bergvärme är en robust och hållbar värmelösning. Vi hoppas ju att fler ska få möjlighet att investera i det och att vi visar på fördelarna med klusterinstallationer.

LÄS MER:Wiggs Solenergi AB – nytt företag startar i Kungsbacka

LÄS MER:Nystartat konsultföretag i Kungsbacka

LÄS MER:Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

ANNONS