Ringhals kärnkraftverk.
Ringhals kärnkraftverk. Bild: Håkan Johansson

Vattenfall: ”Ringhals kan köras till 2060”

Tidigare har budskapet varit att kärnkraften inte har någon framtid i Sverige, att den inte är lönsam. Men nu vänder Vattenfall.
– Det finns goda förutsättningar för att vi kan förlänga till 2060, säger Vattenfalls vd till Sveriges Radios Studio ett.

ANNONS
|

Tidigare har beslut tagits om att det inte ska byggas fler kärnkraftverk då det inte skulle vara lönsamt för energibolagen. Men nu har den nytillträdda regeringen berättat i regeringsförklaringen att den vill satsa 400 miljarder kronor i kreditgarantier för att bygga ny kärnkraft.

Regeringen har samtidigt gett Vattenfall i uppdrag att börja planera för nya kärnkraftverk.

– Tidöavtalet visar att kärnkraften är en viktig och långsiktig del av energisystemet, det skapar förutsättningar för oss att tänka långsiktigt, sa Anna Borg som är vd för Vattenfall i SR:s Studio Ett på torsdagen.

Vattenfall ska nu utreda om det går att förlänga livstiden på reaktorerna 3 och 4 på Ringhals och på Forsmark, som i nuläget är planerade att läggas ner efter 2040.

ANNONS

– De skulle kunna gå i ytterligare ett par decennier jämfört med vad man planerat för och investerat i idag, säger Anna Borg till radion.

När det gäller att återstarta Ringhals 1 och 2 säger hon till radion att de inte går att återstarta dem eftersom de reaktorerna inte längre är intakta.

Ringhals 4 som gick sönder vid den tänkta återstarten i höst kommer att vara ur drift till och med i slutet av januari nästa år.

LÄS MER:Skärpt läge på Ringhals efter läckorna på Nord Stream

LÄS MER:Ringhals ägare kan förstatligas

LÄS MER:Risk för chockpriser efter Ringhals förlängda stopp

ANNONS