Varningen från Postnord: Se upp för bluff-sms inför jul

I helgen drog julhandeln igång, och enligt Postnord ökar nu risken att bluffmakare försöker utnyttja situationen.
– Det ligger dessvärre utanför vår kontroll att stoppa.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Vi vill inte att våra mottagare ska drabbas av lurendrejerierna. Det är viktigt att komma ihåg att Postnord inte har något med den här typen av mejl eller sms att göra, säger företagets säkerhetschef Alexis Larsson varnande i ett pressmeddelande.

– De skickas utan vår vetskap och det vi vet om dessa är vad våra kunder berättar för oss. Det ligger dessvärre utanför vår kontroll att stoppa, även om vi på säkerhetsavdelningen arbetar hårt för att stänga sidor som illegalt använder vårt varumärke, fortsätter han.

Inför förra julen väntades svenskarna handla julklappar för 21 miljarder kronor, enligt Svensk Handel.
Inför förra julen väntades svenskarna handla julklappar för 21 miljarder kronor, enligt Svensk Handel. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Rutinerade e-shoppare

Enligt en egen Postnord-undersökning är vi svenskar väldigt vana e-shoppare. Är man ofta på fyndjakt online, är det viktigt att vara uppmärksam på bluffsajter och annonser som kan erbjuda en lite för bra deal.

– E-handla är inget man ska vara rädd för. Det är ett smidigt sätt att handla och att jämföra priser på som fler och fler, i alla åldrar, upptäcker. Dock är det bra om man som konsument är lite sunt misstänksam, säger säkerhetschefen Alexis Larsson.

Postnords tips: Så undviker du att bli lurad

• Postnord skickar normalt sett inte mejl eller sms med länkar till betalsidor. Enda gången det sker är när man som kund tar emot en försändelse från utanför EU, då man kan behöva betala moms och ibland tull. Länkarna går då antingen till postnord.com eller postnord.se.

• Klicka inte på länkar som du är osäker på vart de leder.

• Svara inte på bluffmejl eller bluff-sms.

• Lämna aldrig ut lösenord, bankkortsnummer eller BankID-inloggning.

• Tänk kritiskt och använd sunt förnuft. Ser loggan rätt ut? Innehåller texten stavfel eller konstiga ord? Verkar ett erbjudande för bra för att vara sant?

• Spärra ditt bankkort, byt lösenord och/eller kontakta polisen om du misstänker dig ha blivit lurad.

Källa: Postnord.

ANNONS