Vaccinerna från Moderna och Pfizer är två av dem som använts under covid-19-vaccinationen i Sverige. Båda två tycks ge ett starkt skydd mot svår sjukdom.
Vaccinerna från Moderna och Pfizer är två av dem som använts under covid-19-vaccinationen i Sverige. Båda två tycks ge ett starkt skydd mot svår sjukdom. Bild: Olof Ohlsson

Vaccinerna ger olika stark skyddseffekt mot deltavarianten

Modernas covid-19-vaccin ger bäst skydd mot deltavarianten, enligt en ännu ogranskad studie från USA. Samtidigt visar resultaten att skyddet av Pfizer-Biontechs minskar till 42 procent – även om båda vaccinerna skyddar bra mot allvarlig sjukdom.

ANNONS

Deltavarianten har blivit den dominerande varianten av coronaviruset i såväl Sverige som USA. Den bedöms vara mer smittsam, men det har också funnits farhågor om hur bra vaccinerna skyddar.

I dagarna har en ny studie, som ännu är ogranskad, publicerats vilket uppmärksammats av Reuters. Amerikanska forskare har studerat mRNA-vaccinernas skyddseffekt mot delta bland drygt 50 000 vaccinerade personer.

Resultaten visar att den som är fullvaccinerad har ett gott skydd mot svår sjukdom oavsett vaccin, vilket är i linje med tidigare rön. Den som har fått Modernas vaccin Spikevax tycks dock ha ett bättre skydd mot att över huvud taget bli smittad.

Moderna skyddar bättre än Pfizer

Enligt studien gav Spikevax ett 86-procentigt skydd mot infektion under studieperioden, som sträckte sig mellan januari och juli 2021. Skyddet hade i juli dock minskat till 76 procent, när deltavarianten tagit över.

Comirnaty, Pfizer-Biontechs vaccin, hade å sin sida minskat till en skyddseffekt på 42 procent i juli, att jämföra med 76 procent sett över hela studieperioden.

– Båda vaccinen visar ett mycket bra skydd mot svår sjukdom och behovet av sjukhusvård. Men vad författarna visar, baserat på datan de samlat in, är att Pfizer har lägre skydd mot infektion av delta jämfört med Moderna. Men man ska komma ihåg att arbetet inte är granskat än, säger Ali Mirazimi, professor på Karolinska institutet, till Aftonbladet efter att ha läst studien.

Gott skydd av Astra Zeneca

Utöver Comirnaty och Spikevax har svenskar vaccinerats med Vaxzevria, från Astra Zeneca. Det sistnämnda vaccinet ingick inte i den aktuella studien, men har liksom övriga vacciner tidigare visat ett gott skydd mot svår sjukdom av deltavarianten efter två doser.

Enligt Venky Soundararajan, som lett den amerikanska studien, pekar resultaten på att en tredje dos av Moderna kan behövas inom kort. Ali Mirazimi tycker dock att man vet för lite om den saken än så länge.

– Det är bra att ha en beredskap, men man ska inte börja vaccinera förrän man vet att det är nödvändigt, säger han till Aftonbladet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS