Vardagachefen om Kolla: ”Tråkigt att vi inte får fortsätta”

Vardaga tycker att Kungsbacka kommuns beslut är tråkigt, och menar att man kommit långt i sitt förbättringsarbete.
– Vi tycker att vi erbjuder en bra omsorg, säger Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga.

ANNONS
|

På onsdagseftermiddagen fattade politikerna i nämnden för vård och omsorg beslutet att inte förlänga kontraktet med Vardaga angående driften av Kolla vård- och omsorgsboende i Kungsbacka. Kontraktet löper ut den 31 oktober 2022, vilket innebär att Kungsbacka kommun tar över driften av boendet från och med den 1 november nästa år.

För Vardaga är kommunens besked en besvikelse.

– Vi tycker att det är tråkigt att vi inte får fortsätta att driva Kolla. Vi känner att vi har kommit långt i förbättringsarbetet och tycker att vi erbjuder en bra omsorg, säger Gertrud Öjetoft, regionchef på Vardaga, och fortsätter:

– Jag vill verkligen lyfta fram det fantastiska jobb som chefer och medarbetare på Kolla gjort och kommer fortsätta göra ett år till. Vi hoppas att de som bor på Kolla och närstående ska fortsätta känna sig trygga med oss under det här kommande året.

ANNONS

LÄS MER:Hård kritik efter elva dödsfall på Kolla äldreboende

LÄS MER:De äldre om kritiserade boendet: ”Det är en stor skam”

Stort coronautbrott

För att granska hur Vardaga skött sitt uppdrag i Kungsbacka anlitade kommunen revisionsbyrån Ernst & Young, som i flera rapporter pekat på brister. Startskottet för hela granskningen var det covidutbrott som skedde på Kolla äldreboende i november och december 2020, och som ledde till att elva av de boende avled. Totalt smittades 22 av de boende och 23 av de anställda.

– Man ska komma ihåg att när utbrottet skedde var det en väldigt hög smittspridning i samhället i regionen. Det är svårt att värja sig mot utbrott i verksamheten när det är så hög smittspridning i samhället, säger Gertrud Öjetoft.

LÄS MER:Ny revisionsrapport visar att Vardaga har svåra brister i samtliga äldreboenden

”Stor smittspridning i samhället”

Det var även många i personalen som blev smittade. Hade ni alla rutiner på plats?

– Rutiner och skyddsutrustning fanns på plats, och ja det var många av våra medarbetare som blev smittade. Men när det är en stor smittspridning i samhället avspeglas det också i våra verksamheter tyvärr.

Kolla vård- och omsorgsboende är ett av fyra boenden som Vardaga driver i Kungsbacka kommun. Vad ska ni göra för att försöka behålla de övriga tre?

– Vi kommer att fortsätta leverera en god vård och omsorg i våra verksamheter utifrån de avtal vi har med kommunen, det är vår absoluta intention.

ANNONS

Vad händer med personalen på Kolla?

– Det är alltid så att personalen följer med när man går från en utförare till en annan. De har sina anställningar tryggade utifrån sina anställningsavtal, så alla medarbetare går med vid en verksamhetsövergång, säger Gertrud Öjetoft.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS