Larm om flygplanshaveri vid Varbergs flygplats

En olycka med ett mindre flygplan inträffade på Getterön på onsdagseftermiddagen. Piloten fick allvarliga skador och fick klippas loss av räddningstjänsten innan han kunde föras till sjukhus.

ANNONS

Enligt räddningstjänsten har ett flygplan av mindre modell påträffats liggandes på taket. Piloten av planet har förts till sjukhus med okända skador men tillståndet beskrivs som stabilt.

– Piloten satt fast och vi fick klippa loss honom, säger Johan Wallin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Arne Lindbeck befann sig på Varbergs flygplats och fikade när han bevittnade kraschen.

– Planet slog ner i backen. Bakdelen på planet ser ut att vara krossad och piloten är kvar inne i flygplanet. Det känns fruktansvärt, säger han.

Strax efter klockan 15 meddelade polisen att piloten har tagits loss ur planet och förts till sjukhus för kontroll.

– Vi har upprättat en anmälan om vållande av kroppsskada samt brott mot luftfartslagen. Vi har spärrat av olycksområdet för kunna genomföra en teknisk undersökning på platsen. Det har också skickats en förfrågan till Statens haverikommission om att vara med och utreda olyckan, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson

Enligt Stefan Gustafsson kommer det att genomföras förhör med piloten.

– Vi kommer att genomföra förhör med piloten så fort det blir möjligt, säger han.

Piloten har förts till sjukhuset i Varberg där han nu vårdas med allvarliga men inte livshotande skador enligt Region Halland.

Peter Swaffer är avdelningschef på Statens haverikommission. Han bekräftar att de fått en förfrågan om att delta i utredningen.

– Vi har precis blivit inkopplade och vår prioritet just nu är att försöka skapa oss en bild av vad som har hänt. Efter det kan jag svara på mer frågor, säger han.

Piloten är medlem i Varbergs flygklubb

Patrik Carlsson är ordförande i Varbergs flygklubb. Han var på plats tillsammans med räddningstjänsten på olycksplatsen. Han berättar att piloten är medlem i klubben.

– Mina tankar går naturligtvis till pilotens anhöriga och till piloten och jag hoppas det går bra för dem, säger han.

I nuläget vill han inte spekulera i vad som kan ha varit orsaken till olyckan.

– Det lämnar jag till haveriutredningen.

Han säger att klubben nu kommer fokusera på att informera medlemmarna om vad som skett och bistå Statens haverikommission i deras utredning.

– Om de väljer att göra en utredning, men det tror jag, säger han.

Dagens incident är den fjärde olyckan som inträffar på Varbergs flygplats sedan 2015. Men Patrik Carlsson vill inte spekulera i om det skulle vara ovanligt många för en flygplats av Varbergs storlek.

– Jag vill inte spekulera i det. Haverier kan hända var som helst och när som helst, avslutar Carlsson.

LÄS MER:Sportflygplan har kraschat på Getterön

LÄS MER:Flyghaveri vid Varbergs flygplats

ANNONS