Klas Ekman från Vallda vann priset Årets deckardebut för sin roman De kapabla.
Klas Ekman från Vallda vann priset Årets deckardebut för sin roman De kapabla. Bild: Kristian Pohl

Valldaförfattaren Klas Ekman tog hem priset Årets deckardebut

Författaren Klas Ekman från Vallda vann priset Årets deckardebut, för sin roman De kapabla. Det stod klart på helgens bokmässa.
– Jag minns inte när jag blev så glad senast, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

LÄS MER:Författaren Klas Ekman från Vallda nominerad till tunga priser: ”Känns otroligt kul”

Förra hösten romandebuterade Klas Ekman, uppvuxen i Vallda, med De kapabla. Boken utspelar sig i en fiktiv småstad vid västkusten, men miljöerna påminner en hel del om Kungsbacka med omnejd. För sin roman har Klas Ekman nominerats till priserna Årets deckardebut och Årets bok.

Under Bokmässan som hölls i helgen i Göteborg delades deckarpriserna Crimetime awards ut, och då stod det klart att Klas Ekman tagit hem priset för Årets deckardebut. Vinnaren utsågs av en jury tillsammans med svenska folkets röster.

Juryns motivering:

”För en mångbottnad, originell och mycket välkomponerad story med både svärta och humor. Ett ödesdigert misstag följs av en rad dåliga beslut, och vi sitter som fastnaglade när de till synes helt vardagliga huvudkaraktärerna steg för steg gräver sin egen grav. Det är absurt, underhållande och fruktansvärt skrämmande. Precis som i en skrattspegel där vi får syn på oss själva och vår samtid i den förvrängda bilden sätter vi skrattet i halsen. Priset går till en komplett debut i genren diskbänksrealism noir.”

– Jag minns inte när jag blev så glad senast och det är fantastiskt kul att ha vunnit priset, inte minst eftersom konkurrensen var stenhård med bara jättebra böcker. Jag är helt tagen av motiveringen från Crimetimes jury, säger Klas Ekman i ett pressmeddelande.

ANNONS

– För exakt ett år sen hade jag fantiserat ihop så många sågningsrubriker att norra Europas alla dagstidningar inte räckt till, så det här varma mottagandet har varit överraskande och helt på tvärs med mina nojiga förväntningar. Så jag vill tacka alla som röstat och förstås även juryn, fortsätter han.

Huruvida Klas Ekman även tar hem priset för Årets bok avslöjas 8 oktober.

LÄS MER:Klas Ekman från Vallda gör romandebut med klaustrofobisk thriller

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS