Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Robin Aron
Arkivbild. Bild: Robin Aron

Vaccinleveranserna minskar i Halland

Vaccinationerna mot covid-19 pågår för fullt runt om i Halland. Fram till vecka 18 hade 178 030 doser vaccin levererats till regionen och veckan därpå kom 13 900 doser till. Men i närmsta tid kommer en något mindre mängd doser.

Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida finns det en prognos på att 13 800 doser kommer att levereras till Region Halland nu under vecka 20. Nästa vecka, vecka 21 väntas i stället 13 700.

– Det är naturligtvis så att vi blir begränsade hur mycket vi kan vaccinera när vi får färre doser. De veckorna vi får få doser kommer vi inte kunna vaccinera så många. Det blir olyckligt och speciellt när vi har personal som står redo att vaccinera i hög takt alla veckor, säger Region Hallands biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Vaccindoser i Halland

Totalt fram till vecka 18: 178 030

Levererat vecka 19: 13 900

Prognos vecka 20: 13 800

Prognos vecka 21: 13 700

Källa: Folkhälsomyndigheten.se

Totalt har regionen mottagit 178 030 doser vaccin, och fram till vecka 18 hade drygt 38 procent av hallänningar vaccinerats.

– Sedan har vi lärt oss att leveranserna ändras och i bland ändras de väldigt sent. Vi är förberedda på och har flexibilitet för att få både mindre och större leveranser. Det är därför vi bara planerar vaccintider för tre veckor framåt. Vi vill vara säkra på att de som har bokat en tid ska få sin dos vaccin.

Dessutom om Region Halland, eller någon annan region, skulle få problem med för få doser finns ett lager. Det är Folkhälsomyndighetens lager, och på deras hemsida beskrivs det som ”... en tillfällig pott för omfördelning från regioner som har uppnått sitt behov av ett visst vaccin till regioner som fortfarande är i behov”.

LÄS MER: Så många vaccinerades första veckan i Tingbergshallen – nu höjs tempot ytterligare

Därför måste du vänta sex veckor mellan doserna

Det finns en tydlig plan för hur doserna ska fördelas. Just nu är dosintervallet sex veckor när det gäller Pfizer och Moderna, och när man vet hur många vaccindoser det finns att tillgå så tar man hänsyn till de som måste få sin dos två.

– Det doserna vi får ligger inte på något lager i regionen, utan vi vaccinerar ut i så hög takt som möjligt.

Det är viktigt att man tar båda sina vaccindoser på samma ställe. Dels för att man ska få rätt sort vaccin nästa gång och dels att mängden vaccin ska fördelas rätt mellan vaccinationscentralerna och vårdcentralerna.

– Det är sex veckor som är dosintervallet, enligt de rekommendationer som finns. Det finns inga direkta fördelar med att ge doserna tidigare. När vi har sex veckor att röra oss med kan vi frigöra mer tider och ge doser till fler.

LÄS MER: Så blir skolavslutningen i år – det gäller för anhöriga

”Om du kan ta bilen till en annan central”

I Region Halland har efterfrågan efter vaccin mot covid-19 varit stor.

– Vi har en fin vaccinationstäckning i de grupper som har vaccinerat sig hittills och även i de grupper som släpps på nu. Det är bra för både individen och för att vi får en hög vaccinationstäckning i samhället. Det finns ett jättestort intresse från hallänningarna.

På grund av att efterfrågan är stor kan det vara så att det inte finns några vaccintider kvar just där du bor. Därför uppmanar smittskyddsläkaren att man söker sig till en mottagning en bit bort, om man kan.

– Det kan vara så att det finns fler tider i någon del av länet och för att få en snabbare tid kanske man behöver sätta sig i bilen och köra till en annan mottagning än den som ligger närmst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.