Från och med den 1 november rekommenderas inte längre ungdomar mellan 12 och 17 år att vaccinera sig mot covid-19.
Från och med den 1 november rekommenderas inte längre ungdomar mellan 12 och 17 år att vaccinera sig mot covid-19. Bild: Andreas Olsson

Vaccinbokningen för ungdomar stoppas

Efter att Folkhälsomyndigheten meddelat att man inte längre rekommenderar vaccin mot covid för ungdomar mellan 12 och 17 år stoppar nu Region Halland vaccinbokningen för gruppen.

ANNONS

Det var i fredags som Folkhälsomyndigheten meddelade att man från och med den 1 november tar bort den allmänna rekommendationen för unga mellan 12 och 17 år att vaccinera sig mot covid-19. Orsaken är att det hos barn och unga är mycket låg risk för allvarlig sjukdom och död i covid-19.

Som en följd av det stoppar Region Halland nu möjligheten för de i åldersgruppen att boka vaccintid efter den 10 oktober, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Den som är mellan 12 och 17 år och vill hinna ta två doser innan rekommendationen tas bort den 1 november behöver ta den första dosen senaste den 10 oktober, då det ska gå minst tre veckor mellan doserna.

ANNONS

Från och med november är det endast barn i särskilda grupper med ökad känslighet för covid-19 som rekommenderas vaccinet. Det rör sig bland annat om grupper som är känsliga för luftvägsinfektioner generellt och barn som som har ett påtagligt nedsatt immunförsvar.

LÄS MER:Ny mygga hittad i Halland – orsakat dödsfall i Europa

LÄS MER:Nytt vaccin mot covid på väg till Kungsbacka: ”Ska ge längre skydd”

ANNONS