Vivica Karlsson, parkeringsvakt i Kungsbacka kommun. Hon har arbetat som det i 25 år och kan inte tänka sig att bli privatiserad. Bild: Tobias Sandblom
Vivica Karlsson, parkeringsvakt i Kungsbacka kommun. Hon har arbetat som det i 25 år och kan inte tänka sig att bli privatiserad. Bild: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Utredningens förslag: privatisera P-vakterna – trotjänaren: ”Åt helvete”

Utredningen är klar. Den säger att kommunens p-vakter kan komma att privatiseras.
– Åt helvete, säger trotjänaren Vivica Karlsson. Under onsdagen ska politikerna rösta om saken.

ANNONS
|

Flera gånger har kommunens parkeringsvakter varit föremål för att deras tjänster ska ut på entreprenad. Varje gång har det röstats ner.

Vid ett tillfälle hyrde kommunen in en privat parkeringsvakt – och p-böterna vällde in.

Nu har ett nytt förslag utretts. Det säger att p-vakterna kan komma att privatiseras.

– Åt helvete. Jag har inte råd att bli arbetslös, men om detta skulle bli verklighet, så hoppas jag att kommunen hjälper mig till en annan tjänst, säger Vivica Karlsson.

Hon har arbetat 25 år som p-vakt och kollegan i 28 år. De har många gånger fått förklara för bilister att de inte arbetar privat utan kommunalt.

ANNONS

– Om vi då helt plötsligt ska bli privata, har jag ingen lust att vara med. Det skulle jag aldrig gå med på. Jag köper inte heller pratet om att det skulle bli samma sak även om vi var anlitade av ett företag. Det finns erfarenhet från andra städer att så blir det inte.

Vivica Karlsson säger att hon mötts av stöd och glada tillrop sedan förslaget om privatisering blev känt.

– Även politiker har kommit fram till oss och sagt att det stödjer oss och att vi inte ska privatiseras. Jag hoppas att vi har dem med oss även denna gång, säger Vivica Karlsson.

Anders Eriksson och Centern säger nej till att privatiseras p-vakterna. Arkivfoto: Tobias Sandblom
Anders Eriksson och Centern säger nej till att privatiseras p-vakterna. Arkivfoto: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Anders Eriksson (C) ledamot i nämnden för teknik tänker rösta nej till förslaget om att köpa in parkeringsvakter.

– Kommunen ska upphandla tjänster där man kan spara pengar. Här finns ingen besparing att göra. Det handlar om 4,5 tjänster, inga pengar att bråka om. Vi har bra p-vakter och en privatisering skulle bli en försämring, säger Anders Eriksson.

Vad säger de andra partierna?

– Jag tror det blir en majoritet som röstar nej. Tjänstemännen har gjort läxan och utrett vad som kan privatiseras. Men i det här fallet måste vi rösta nej.

Tobias Sandblom

ANNONS

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Läs även: Här finns Sveriges trevligaste parkeringsvakter: ”Hellre fria än fälla”

ANNONS