Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Uno Svenningsson charmade publiken på Tjolöholm: ”Det är grymt fint i Kungsbacka”

På torsdagen uppträdde den svenska sångaren, låtskrivaren och gitarristen Uno Svenningsson på Tjolöholms slott. Nu delar han med sig av det gångna året och berättar om hans senaste singel ”fickor fulla av sand”.

Under torsdagskvällen är det närmare 300 personer på plats vid Tjolöholms slott som kommit för att se och höra den svenska sångaren, låtskrivaren och gitarristen Uno Svenningsson uppträda. Himlen växlar intensivt mellan moln och mörkare åskmoln – och det blåser kraftigt. Men publiken har förberett sig med regnkläder, ponchos, filtar och några sitter med en kopp kaffe för att värma sig i kylan.

Anna Claesson, Karin Berglind och Birgitta Eriksson.
Vännerna Anna Claesson, Karin Berglind och Birgitta Eriksson klädde på sig regnkläder från topp till tå. Bild: Sanna Puoskari

Vännerna Anna Claesson, Karin Berglind och Birgitta Eriksson har just klätt på sig regnkläder från topp till tå och ska slå sig ner på en bänkrad långt fram, så att de nästan sitter på första parkett.

LÄS MER: Sophia Stolpe från Åsa – om passionen för loppis

– Vi misstänkte att det skulle börja regna senare under konserten så vi förberedde oss. Jag tycker att Uno är väldigt bra, men sen kanske man är lite svensk av sig också och är en sån typ som vill gå på alla konserter, säger Karin Berglind.

– Jag hade tur och gled in på en räkmacka nu igår när en annan fick förhinder, tillägger Birgitta Eriksson.

”Kungsbacka är grymt fint”

I sommar åker Uno Svenningsson runt på en mindre turné runtom i Sverige och uppträder för ett begränsat antal människor, med hänsyn till pandemin och alla restriktioner. Men det är något han själv också föredrar.

– Även när det har gått som bäst så har jag spelat på mindre konserter. Vi har ett gäng ställen som vi brukar åka till, några kustpärlor. En fin sommarkväll är nog det roligaste, säger Uno Svenningsson.

Uno Svenningsson.
Innan torsdagens konsert berättade Uno Svenningsson mer om hur det gångna året har varit och om hans senaste singel ”fickor fulla av sand”. Bild: Sanna Puoskari

Varberg, Visby, Borgholm och Grebbestad är några kustpärlor han brukar besöka – men i år landade han också i Kungsbacka på Tjolöholms slott. Men det var inte första gången han var där.

– Jag har besökt slottet här tidigare och tycker det är väldigt vackert. Kungsbacka är grymt fint med alla klippor och sanddyner. Det har varit en fantastisk sommar med fint väder, men just nu ser det inte ut att bli så ikväll, säger Uno Svenningsson innan torsdagens konsert.

LÄS MER: Följ med till Tjolöholm på bakluckeloppis - fynda scenkläder och antikt

”Man har självklart saknat det här”

Precis som för många andra kreatörer pausades alla konserter under pandemin. Många satt och väntade på ett litet ljus i tunneln, medan andra hittade nya vägar att vara kreativ på.

– Det har varit tufft och rent ekonomiskt så var det ingen rolig historia. Men man har också haft mer tid för familjen och jag har kunnat skriva musik hemma. Sen har man självklart saknat det här, att få stå på scenen igen. Men i slutändan är det viktigaste att man har varit frisk, säger han.

Uno Svenningsson.
Under torsdagskvällen uppträdde Uno Svenningsson i trädgården intill Tjolöholms slott. Bild: Sanna Puoskari

Under det gångna året har han skrivit och producerat låtar tillsammans med sin son Mark, och det är några stunder som han har uppskattat.

– Han började med musiken 2017 först, men han har alltid haft hela paketet. När han blev sjukskriven sa min fru att han skulle sätta i gång med musiken och äpplet faller inte långt från trädet. Jag skickade in det till ett skivbolag och de ville att vi skulle göra hela plattan tillsammans, vilket kändes roligt, säger han stolt och fortsätter:

– Det blir lite exklusivt när man får både jobba och hänga ihop. Men när vi jobbar är vi kollegor, inte far och son.

LÄS MER: Petra Marklund sparkade igång konsertsommaren

Senaste singeln: Fickor fulla av sand

Den senaste singeln ”fickor fulla av sand” släpptes tidigare i år och det är ett smakprov på kommande album. Den handlar om en längtan efter en plats eller känsla och det var en av låtarna han spelade under torsdagskvällen på Tjolöholms slott.

– Det är en plats i mitt hjärta kan man säga. Det finns en specifik plats jag tänker på, men den är vår. Ibland vaknar man upp på morgonen och tänker ”är det här på riktigt, eller är fickorna fulla av sand”.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.