Ungdomshuset Elektronen rivs – flyttas till korridor på Fyren

I höst ska ungdomshuset Elektronen rivas. Trots att rivningsplanerna varit kända i tolv år finns inga alternativa lokaler för Kungsbackas unga – i stället ska all verksamhet tryckas in på kulturhuset Fyren.
– Vi måste se möjligheterna, inte problemen, säger ansvariga politikern.

ANNONS

LÄS MER:Ladda ner Kungsbacka-Postens nyhetsapp

I tolv år har Elektronen varit ett nav och centrum för ungdomar från hela kommunen. Huset renoverades för 17 miljoner i slutet av 00-talet och fick både scen och olika ljud- och filmstudios.

Nu är Elektronens saga all. Den 11 juni stängs verksamheten för gott. Något nytt alternativt ungdomshus är inte aktuellt – i början av hösten ska all ungdomsverksamhet flyttas in i korridoren på kulturhuset Fyrens andra våning.

LÄS MER:Nicklas hyllning till alla människor bakom coronastatistiken

Det finns de som menar att kommunen sviker de unga som nu för första gången blir utan ett eget ställe att samlas på. Ända sedan 90-talet har Kungsbacka ståtat med ett eget ungdomshus, först på Kingston i Hammerö, efter det på Alléskolan, innan Elektronen renoverades upp 2008.

ANNONS

Flyttar till Fyren

Kristina Karlsson (C), ordförande i nämnden för kultur och fritid, vet att kritiken finns, men hon menar att det handlar om att se möjligheter och inte problem.

– Vi ser detta som en bra möjlighet att göra ett riktigt allaktivitetshus av Fyren. Musikstudion och kaféet ska flytta in på översta våningen, de mer skapande delarna från Elektronen ska flytta in på kulturskolan Esteten. Teaterverksamheten från Elektronen ska kunna rymmas i källaren på Fyren, berättar hon.

Kulturhuset Fyren, som länge ansetts för trångt, ska frigöra plats genom att tjänstemän som jobbat i huset flyttas till stadshuset, eller jobbar hemifrån.

I tolv år har ni politiker vetat om att Elektronen ska rivas – ändå finns inget alternativ framme?

– Visst är det så, men alla verksamheter förändras. Bara för att vi jobbat på ett sätt tidigare så betyder inte det att vi gör det för all framtid, säger Kristina Karlsson.

Handlar detta om pengar?

– Det finns ett beslut att vi ska använda våra redan befintliga lokaler så effektivt som möjligt. Detta är ett sätt att utnyttja Fyren effektivt, utan att vi behöver låsa upp pengar i dyra driftskostnader, säger Kristina Karlsson.

LÄS MER:Bröderna från Kungsbacka rappar med hemliga stjärnan

Kommer sakna scenen

Ungdomskonsulenterna på Elektronen medger att det finns ett visst vemod kring att stänga Elektronen för gott den 11 juni.

ANNONS

– Det är klart att det känns tråkigt, det är ett fint hus med en fin verksamhet som går i graven. Men det känns också spännande att få forma en helt ny verksamhet på Fyren, tillsammans med ungarna, säger Madeleine Jonasson.

Det som kommer saknas mest är den stora samlingsscenen i bottenplan, med plats för upp till 250 personer i publiken.

– Den har ju alltid varit hjärtat i verksamheten, det är genom den som många upptäckt att vi faktiskt finns. Elektronen är ju det enda som skapats bara för ungdomar, och som legat centralt och som dessutom varit helt gratis, säger Madeleine Jonasson.

”Elektronen är ju det enda som skapats bara för ungdomar, som ligger centralt och som dessutom varit helt gratis”, säger ungdomskonsulenterna Madeleine Jonasson, Pia Bäckström och Christopher Sköld.
”Elektronen är ju det enda som skapats bara för ungdomar, som ligger centralt och som dessutom varit helt gratis”, säger ungdomskonsulenterna Madeleine Jonasson, Pia Bäckström och Christopher Sköld. Bild: Mats H Ljungqvist

I en replokal i Elektronen sitter Eric Ljungberg och Alrik Jirholt, två av medlemmarna i bandet Rotation. De sörjer redan att Elektronen ska rivas.

LÄS MER:Så mår Kungsbackas unga

– Jävla tråkigt, det kommer bli svårt att hitta en så här bra replokal igen som dessutom är gratis. Vi har kunnat repa alla tider på dygnet, vi har en egen tagg och kan komma in när som helst, berättar Eric Ljungberg.

Alrik Jirholt och Eric Ljungberg från bandet Rotation repar i Elektronen. De berättar att bandnamnet tog de för att medlemmarna spelar flera instrument och byter av varandra.
Alrik Jirholt och Eric Ljungberg från bandet Rotation repar i Elektronen. De berättar att bandnamnet tog de för att medlemmarna spelar flera instrument och byter av varandra. Bild: Mats H Ljungqvist

Bandet kommer flytta med till nya replokaler på Fyren.

– Men där vet man ju inte hur det blir. Och här på Elektronen har det alltid funnits en väldigt fin sammanhållning, det finns nog en risk att den försvinner när vi flyttar, säger Eric Ljungberg.

ANNONS

Enligt planen flyttas Elektronens inventarier och teknik över till Fyren i början av hösten. Efter att Elektronen rivits ska Riksbyggen bygga cirka 300 bostäder i kvarteret.

ANNONS