Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ung kvinna från Kungsbacka kommun döms efter att ha kört onykter och orsakat en olycka på E6.  Bild: Annika Karlbom
En ung kvinna från Kungsbacka kommun döms efter att ha kört onykter och orsakat en olycka på E6. Bild: Annika Karlbom

Ung kvinna körde onykter och krockade i hög fart – döms

En tidig lördagsmorgon i april blev en bilist påkörd bakifrån på E6 utanför Kungsbacka. Den bakomvarande bilen kördes av en ung kvinna från kommunen som visade sig vara kraftigt påverkad av alkohol. Nu har hon blivit dömd vid Varbergs tingsrätt.

En kvinna i 20-årsåldern från Kungsbacka kommun dömdes på onsdagen vid Varbergs tingsrätt för grovt rattfylleri. Det var när kvinnan var på väg hem tidigt en lördagsmorgon i april som hon i hög fart körde in i en annan bil bakifrån på E6 utanför Kungsbacka.

Mannen som blev påkörd har efteråt uppgett att han körde på farthållare och höll 95 kilometer i timman. Kollisionen var såpass plötslig och kraftig att kvinnan som körde på honom bedöms ha hållit en betydligt högre hastighet än tillåtet. Krocken innebar att mannen som blev påkörd åkte av vägen och igenom skyddsräcket.

Rätten skeptisk till förklaring

I förhör uppgav kvinnan att hon hade druckit kvällen innan, men inte efter klockan 22.00. Hon hade inte känt sig berusad, och förklarade att hon i så fall inte hade tagit bilen för att komma hem. Hon tror att hon kört i max 120 kilometer i timman, men rätten bedömer att det har gått fortare än så. Bland annat har det inte gått att fastställa att det gjordes någon inbromsning innan kollisionen. Dessutom hade hon 0,3 milligram alkohol i utandningsluften vid tillfället, vilket motsvarar ungefär 0,6 promille. Därmed köper inte rätten heller hennes förklaring om att hon inte förstått att hon var berusad när hon satte sig i bilen.

Slipper fängelse

Sammantaget, graden av alkoholpåverkan samt att hon körde på ett sådant sätt att hon orsakade kollision och riskerade andra människors säkerhet, så döms kvinnan för grovt rattfylleri. Då kvinnan är ostraffad sedan tidigare och i övrigt lever under ordnade förhållanden, anser rätten att det inte är sannolikt att hon kommer att liknande brott i framtiden. Därför slipper hon fängelse och döms istället till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.

LÄS OCKSÅ: Misstänkt för barnpornografibrott hotad till livet – vill skyddas

LÄS OCKSÅ: Terrängbrand på Onsala Sandö

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.