Ulf Kristersson (M) vald till statsminister – så kan nya regeringen se ut

Ulf Kristersson (M) är ny statsminister i Sverige. Det stod klart vid 12-tiden på måndagsförmiddagen efter att riksdagen röstat fram Strängnäsbon med 176 röster mot 173.
– Det känns stort – jag är glad, tacksam och påtagligt ödmjuk, säger Ulf Kristersson.

ANNONS
|

Förutom Moderaterna utgörs den nya regeringen av Kristdemokraterna och Liberalerna i nära samarbete med Sverigedemokraterna, som ju blev Sveriges näst största parti i valet.

– Det är väljarna som ger oss politiker inflytande i en demokrati. Väljarna har röstat på de man tror har det bästa botemedlet på de problem vi står inför. Jag vill bara ha det sagt, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i sitt anförande inför omröstningen.

Åkesson fortsatte:

– Vi dras med allvarliga problem. Vi har en orolig, osäker omvärld och ekonomiskt läge. I allra högsta grad vilar ett stort ansvar på föregående regeringar – misskötseln är påtaglig och vi medborgare har fått lida. Men äntligen har väljarna röstat för en ny riktning för Sverige, säger Jimmie Åkesson (SD).

ANNONS

”Dyrt slottsbröllop”

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar höll ett långt anförande inför omröstningen – och dömde ut den ny regeringen.

– Ni kan lita på att detta slottsbröllop är ett av de dyraste i svensk historia för de som inte stod på gästlistan, säger hon.

– Det är bara fängelser man ska bygga, inte bostäder. Inte en krona ska läggas på svenska folkets rätt och möjligheter att flytta – ja, om man inte ska bo i en fängelsecell förstås, säger Nooshi Dadgostar (V).

”De som skjuter ska stoppas”

Efter riksdagens omröstning mötte Ulf Kristersson (M) pressen. En av frågorna handlade om våldet i samhället med många dödsskjutningar.

– Vi ska göra allt man kan göra för att stoppa den här utvecklingen. Individer som skjuter ska stoppas – jag är övertygad om att det vi gör nu kommer att bita, men det kommer att ta tid. Det här är människor som inte kommer att sluta för att regeringen säger så, säger Ulf Kristersson.

En ny regering kan vara installerad redan under tisdagen. Ulf Kristersson tar därmed över statsministerrollen från Magdalena Andersson (S).

ANNONS