Ulf Kristersson, Moderaterna, lämnar besked till talamnnen
Ulf Kristersson, Moderaterna, lämnar besked till talamnnen Bild: Anna Tärnhuvud

Ulf Kristersson (M) håller pressträff om nya regeringen

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna höll pressträff under förmiddagen. Där presenterade Ulf Kristersson förslag om en trepartiregering med stöd av SD.

ANNONS
|

Inför pressträffen rapporterade Ekot att källor från olika partier uppgett att Liberalerna är med i Ulf Kristerssons regering. Och Dagens Nyheter hade fått uppgifter om att Sverigedemokraterna inte kommer ingå i regeringen.

Trepartiregering

När presskonferensen väl började bekräftades flera av de uppgifter som tidigare cirkulerat i media. Ulf Kristersson var den första som tog till orda och beskrev vilken uppgörelse han planerar att presentera för talmannen.

– Det kommer bli en trepartiregering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Den regeringen kommer samarbeta nära med Sverigedemokraterna i Riksdagen. Sverigedemokraterna kommer ha ett eget samordningskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet.

Träffade talmannen

Klockan 11 på fredagen träffade Ulf Kristersson riksdagens talman Andreas Norlén för att presentera sitt regeringsunderlag. På en pressträff meddelade talmannen sedan att han vid klockan 13.30 kommer föreslå för Riksdagen att Ulf Kristersson ska utses till Sveriges nästa statsminister.

ANNONS

– Ulf Kristersson har redovisat för mig att Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nått en överenskommelse om hur Sverige ska styras under de kommande fyra åren. Överenskommelsen innebär bland annat att dessa partier, med 176 mandat i riksdagen, är redo att rösta för att han ska utses till Sveriges statsminister, säger talmannen Andreas Norlén.

Statsministeromröstningen i Riksdagen kommer i sin tur ske på måndag klockan 11.

ANNONS