Ulf Kristersson ger upp: Ser inga förutsättningar

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda en ny regering.
– Jag ser helt enkelt inga parlamentariska förutsättningar, säger han.

ANNONS
|

Sedan det stod klart att Jennie Nilsson, tidigare landsbygdsminister, avgår och återtar sin riksdagsplats för Socialdemokraterna, och att Helena Lindahl (C) kommer att rösta som sin partigrupp har det sett mörkt ut för Ulf Kristersson (M) att lyckas få till ett regeringsunderlag.

Och det konstaterar han nu själv.

LÄS MER:Heikkinen Breitholtz kan avgöra Löfvens framtid

– Med de försök vi har gjort vet jag nu att jag har 175 mandat emot mig, säger Kristersson.

– Det finns inget skäl för mig att fortsätta. Matematiken avgör.

Bollar tillbaka till talmannen

Under de två dagar som gått sedan Ulf Kristersson fick uppdraget att sondera för en ny regering har Kristersson tillsammans med Ebba Busch (KD) fört samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna.

ANNONS

Bland de sakpolitiska frågor de fyra partierna har diskuterat finns kriminalpolitik, skatter, migration och integration samt klimat och energi.

Han menar att samtalen har varit givande för arbetet framåt mot valet 2022.

LÄS MER:Sara Heikkinen Breitholtz (S) misstänks för grovt rattfylleri – snart beslut om eventuellt åtal

– Det är min bestämda uppfattning att det finns gemenskap som ger förutsättningar för en ny regering, säger han och riktar ett tack till L och SD för konstruktiva samtal.

Under pressträffen tillbakavisade Kristersson uppgifter från Centerpartiet om att de två partierna endast haft mejlkontakt sedan hon utsågs till sonderingsperson.

– Självklart har jag haft kontakt med Annie Lööf, säger han.

Men det dementerade Annie Lööf på Twitter en stund senare: ”Jag är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt med mig under sitt sonderingsuppdrag för att hitta möjliga vägar framåt. Så mycket för ”samtala med alla”.”

Stefan Löfven får ny chans

Det var i tisdags som Ulf Kristersson fick uppdrag att försöka sondera för sina möjligheter att röstas fram som nästa statsminister.

LÄS MER:S-politikern har delgivits misstanke om brott efter krocken

Därmed har processen gått tillbaka till talman Andreas Norlén, som kort efter Kristerssons besked i stället gav Stefan Löfven i uppdrag att sondera möjligheterna att få det stöd som krävs för att bilda en ny regering. Före sitt beslut samrådde talmannen med de vice talmännen.

– Jag övervägde att nominera Ulf Kristersson till en omröstning, trots att han själv inte såg någon förutsättning, för att hålla tempot i processen och öka pressen på alla inblandade. Men jag valde att inte göra det, säger Norlén.

ANNONS

Förklaringen till att talmannen landade i att i stället ge sonderingsuppdraget till Löfven förklarar han med att han annars hade tappat viktig tid. Om Löfven på måndag bedömer att inte han heller har några förutsättningar att bilda regering så skulle en omröstning i kammaren ha försenats.

Löfven: Är redo

På Facebook kommenterar Stefan Löfven beskedet från talmannen.

”I dag har jag fått talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering. Mitt besked är fortsatt att Socialdemokraterna och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter leda landet framåt”, skriver han.

I nuläget ser Stefan Löfven ut att ha bättre förutsättningar än Ulf Kristersson att lyckas bli statsminister, då S-ledaren säkrat mandat för sitt alternativ och därmed inte ser ut att få 175 nej emot sig.

Men det finns frågetecken, bland annat i fråga om hur Amineh Kakabaveh, politisk vilde som tidigare var vänsterpartist, kommer att rösta. Hon har ännu inte bestämt sig, då hon inte vet vilken politik som kommer att föras. Det har hon tidigare sagt till GP. Men i ett sms till Aftonbladet förtydligar hon nu att hon kan komma att rösta nej till Löfven. Om alla i M, KD, SD och L gör likadant kan hennes röst bli avgörande – och fälla Löfven.

ANNONS

– Kommer man med borgerlig politik som gynnar eliten, dvs fåtalet och inte flertalet, kommer min röst vara rött, skriver hon till tidningen.

Men även om Löfven klarar en statsministeromröstning kan han få problem i nästa skede – när regeringens budget ska röstas fram. Om han inte får stöd för en budget har han sagt att han kommer att avgå, även om han kort dessförinnan har valts till statsminister ännu en gång. Löfven vill inte ännu en gång tvingas regera på en alliansbudget, särskilt inte då det är ett ordinarie val nästa år, i september 2022.

Talmannen har valt att inte lägga särskilt stor tyngd vid budgetprocessen, men han menar att det naturligtvis är bra om en regering vet att den kommer få genom sin ekonomiska politik.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS