Udda föremålen som orsakar stopp i avloppet: ”53 ton slängs fel”

Vad har en polygrip, ett lecablock och ett vattenpass gemensamt? Det är saker som invånarna slängt ner i avloppet. Varje år får kommunen 53 ton avfall som inte får spolas ner.
– Målet är att det ska halveras, säger Anna Eriksson, revaq-ansvarig på kommunens teknikförvaltning.

ANNONS
|

Det enda som ska spolas ned i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. Men verkligheten ser annorlunda ut. Det är kommunens teknikavdelning medveten om.

– Egentligen vill jag inte berätta vad vi hittar utan endast vad som ska vara där. Men folk spolar tyvärr ner lite allt möjligt. Kalsonger är vanligt förekommande, säger Anna Eriksson.

Kalsonger ett bekymmer

Men det finns även andra textilier som hittats i avloppen. Anna Eriksson har själv varit med om att en stor duk legat i avloppet.

– Kalsonger är svårt och gör stor skada eftersom resåren håller ihop. De fastnar i pumphjulen och så stannar pumpen. Vi har alltid en i reserv, men det kan bli så att vi måste brädda.

ANNONS

Kan det bli problem för fastighetsägarna?

– Ja, det kan sluta med att de får upp avloppsvattnet tillbaka in i bostaden. Det har hänt, säger Anna Eriksson.

Totalt handlar det om 53 ton felaktigt nedspolat och slängt avfall. Det är bara på Hammargård. Sen tillkommer reningsverken i Lerkil, Kullavik och Ölmanäs, som också har samma problem, dock oklart i vilken utsträckning.

Kiss, bajs och toapapper

– Det som ska spolas ner är kiss, bajs och toalettpapper, säger Anna Eriksson.

Tops, hår och allt annat är saker som hamnat fel. I en monter utanför Anna Erikssons kontor finns prov på andra saker som teknikförvaltningens medarbetare hittat i rören. Där finns bland annat vattenpass, prydnadsföremål och en polygrip.

– Leksaker är ganska vanligt att vi får rensa bort. Jag antar att barnen slänger ner dem när de leker. Häromdagen hittade vi ett lecablock som någon slängt ner, troligen genom att öppna ett brunnslock. Det fick våra medarbetare hacka sönder.

Torky-papper fastnar

Att behöva rycka ut på pumpar som stannat på grund av nedspolade föremål är kostsamt och tar mycket tid i anspråk. Till vissa områden måste kommunen rycka ut oftare.

– Vi har en pumpstation vid kulturhuset Fyren. Det stannade för jämnan på grund av att det spolades ner Torky-papper. Vi kunde sedan se att det högst sannolikt kom från toaletten på Fyren, där det finns på nåbart avstånd när man använder toa, säger Anna Eriksson.

ANNONS

Nu ska de 53 tonen minskas till högst hälften. Kungsbacka kommun kommer att gå ut med en drive som ska göra invånarna mer medvetna om vad som får spolas ner.

Olja orsakar stopp

– Alla vi som bor här måste tänka på vad vi slänger ner. Exempelvis fastnar snöret från tampongerna i pumpen. Fett från köket är ett annat stort problem. Vi hoppas att folk använder våra fettrattar och häller oljan i behållare och slänger på återvinningen.

Fett från matlagningen kan sätta sig i husets avloppsrör och därmed orsakar det svåra stopp i rören. I vissa områden måste kommunen vara minst en gång i veckan.

– När vi varit på ett ställe många gånger, så skickar vi ut sms till de boende. Vi hade några fall i Lerkil, där vi pratade med vägföreningen. Efter det blev det mycket bättre, säger Anna Eriksson.

LÄS MER:Nej till nya reningsverket – kan bli miljardsmäll: ”Vi är jättebesvikna”

LÄS MER:Satsar 55 miljoner på reningsverket i Ölmanäs: ”Inget gjort sedan 90-talet”

LÄS MER:Därför var badvattnet dåligt – det här säger konsultrapporten

ANNONS