TV-stylisten på återbesök – piffar upp Åsaborna

Det är fullspäckat och fullbokat när stylisten Hedvig Ander, känd från SVT’s Go'kväll, gör återbesök hos Modestugan i Åsa. Under tre dagar stylar hon och hjälper Åsaborna att bli mer modemedvetna i färg, form och stil.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

Efter en pandemi när många har jobbat hemifrån och man inte har behövt klä upp sig så kan det vara behövligt med lite hjälp på traven. Det blir tre dagar fyllda av styling och föreläsningar när stylisten Hedvig Ander är på besök i Åsa.

Alla bokningar tog slut snabbt enligt Annett Wiktorsson, som äger klädbutiken Modestugan i Åsa.

– Det är jätteroligt! Jag har märkt att det är många kunder som nu efter pandemin känner sig lite vilsna i sina garderober, man kanske har ändrat sig i kroppsformen och vill börja om från början, säger hon.

Styling på en timme

Hon berättar att det var en succé när Hedvig Ander kom på besök för fyra år sedan och förhoppningen är att det blir en tradition. I år är det två föreläsningar och 15 stylingar.

ANNONS

– Det är dubbelt upp i år. Stylingarna är lite som speed dating, där jag under en timme frågar vad man vill ha hjälp med och kommer med nya idéer och slå upp nya dörrar. Men det viktigaste är att personen är bekväm med det man ska ha på sig, säger Hedvig Ander.

Hennes intresse för kläder kom i tidig ålder när hon klädde upp sig till roliga timmen i skolan. Hon utbildade sig till kostymdesigner i USA på 80-talet och frilansade under många år. Sen fick hon frågan om hon ville vara stylist i SVT’s program Go'kväll, ”Gör om mig” avsnitt.

– Och där har jag varit i 20 år. Det är jättekul och kläder är det roligaste som finns, säger Hedvig Ander och fortsätter:

– Vi måste börja med att sluta fred med oss själva och vara nöjda med oss så som vi ser ut. Det är många som går från tonåren till döden och inte tycker om sin kropp. Tyck om hur ni ser ut och tänk att en man hade aldrig tänkt så om sin kropp.

Gärna kläder i olika färgskalor

Under lördagseftermiddagen pratade Hedvig om olika kroppsformer och hur man kan tänka kring vilka kläder som passar bra till olika kroppsformer. Och vad för färger man passar i, här är det ansiktsfärg och ögonfärg som avgör.

ANNONS

– De tre viktigaste sakerna är att man ska köpa kläder som passar den kroppsformen man har och som man trivs bra i. Gärna i en färgskala som man tycker om. Och i en stil som speglar vem man är.

”Lite som med matlagning”

Men Hedvig jämför kläder med matlagning och det är ingenting man blir bra på direkt, utan man måste öva. Hennes tips är att ta inspiration av någon i ens närhet om man själv inte riktigt vet vad man har för stil.

– Man använder inte alla kryddor i samma maträtt men det är lite som med matlagning, textur, salt och sött, precis som med kläder, varmt och kallt, matt och blankt.

Hon tycker att det är viktigt att klä sig extra efter en pandemi, när mycket har varit mysbyxor och gråa färgskalor.

– Men många vill fortfarande ha det bekvämt, inte lika tajta byxor som man hade på sig innan pandemin. Jag tycker man ska klä sig lite bättre än man gjort tidigare. Jag tänker som när jag ska ut och resa, då väljer jag att ta med mig de bästa plaggen. Ta i lite extra jämfört med före pandemin.

LÄS MER:Behållare för klädinsamling måste tas bort omedelbart: ”Vi rensar upp”

LÄS MER:Gymnasieeleverna bjöd på show med stil och vintage

LÄS MER:Många vill hjälpa krigets offer – nu finns en e-tjänst för frivilliga

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS