Tusenåriga fornminnen förstörs i naturreservaten: ”Finns en okunskap”

Länsstyrelsen slår nu larm om att unika fornlämningar förstörs ute i naturreservaten. Bland annat handlar det om Näsbokroks 3 000 år gamla gravrösen från bronsåldern, som rasar när besökare klättrar på dem.
– Det finns en okunskap kring hur fantastiska de här lämningarna är, säger Jenny Nord på Länsstyrelsen.

ANNONS
|

I naturreservatet Näsbokrok längst ut på Ölmanäshalvön finns totalt åtta rösen som härstammar från bronsålder. Det handlar både om gravrösen men också om rösen som fungerat som landmärken för den tidens sjöfarare. I runt 3000 år har de tronat orörda på ljungklädda stenhällarna i havsbandet. Tills nu.

På senare tid har länsstyrelsen fått in allt fler anmälningar om skador på fornminnena.

– Det är allmänhet som hört av sig om att besökare i reservatet klättrar i rösena, eller plockar med sig sten eller till och med eldar vid rösena, säger Jenny Nord, arkeolog och antikvarie på länsstyrelsen Halland.

ANNONS

Anpassat och välbesökt

Slitaget och skadorna blir snart synliga och hänger självklart ihop med att antalet besökare i reservatet exploderat på senare år. Åsa är en av de snabbats växande kommundelarna i Kungsbacka. Samtidigt är Näsbokrokreservatet särskilt anpassat för att vara tillgängligt för funktionshindrade. Promenadslingor och bänkar har blivit omtyckta utflyktsmål och lockar till klättring i de spektakulära stenhögarna, flera meter höga.

– Vad många inte tänker på är att detta är känsliga fornlämningar, som berättar om den världsbild som de första Åsa-borna hade för 3 000 år sedan. De var landmärken, viktiga symboler och i gravhögarna begravde de stora ätterna sina döda i kanske hundratals år. Då är det så klart ledsamt om de riskerar skadas bara för att besökare inte har historien med sig, säger Jenny Nord.

Skyltas upp

Nu vill länsstyrelsen informera om hur unika de stora gravhögarna faktiskt är. Sedan en tid tillbaka skyltas fornminnena, både med berättelser om deras historia, men också om att de är skyddade enligt lag och förbjudna att beträda.

– Det är ingen som gör detta av illvilja, det handlar bara om okunskap. Informationen behövs om vi ska kunna fortsätta att skydda de här unika lämningarna, säger Jenny Nord.

Gravrösen finns ju på fler platser, bland annat i reservatet Vallda Sandö. Är det fler som skadats?

ANNONS

– Totalt har vi ju över 10 000 fornlämningar i Halland men de flesta ligger ju i områden med ganska få besökare. Vi får inga anmälningar eller klagomål om skador på rösen på just Vallda Sandö. Men efter det som händer på Näsbokrok står det klar att det kan vara hög tid att göra ett besök och titta hur det ser ut på plats, säger Jenny Nord.

LÄS MER:Parkeringskaos när alla skulle promenera samtidigt: ”Blev lite chockad”

LÄS MER:Björn Natthiko Lindeblad kan få minnesmärke i Åsa: “Det vore jätterätt”

LÄS MER:Efter rekordåret – nu jagas fler p-platser i naturreservaten

LÄS MER:Björn Natthiko Lindeblad kan få minnesmärke i Åsa: “Det vore jätterätt”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS