Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tusentals ton berg krossas när Björkris-tornen tar plats

Minst 10 000 ton sprängsten ska krossas på plats av en mobil bergskross när Björkris två nya höghus börjar byggas. Mer miljövänligt, skriver entreprenören i en anmälan till kommunen.

Ett av de mer spektakulära inslagen när andra etappen Björkris byggs är Koningsbakkae. Det är två nio och tio våningar höga punkthus som byggs precis i skogsbrynet nedanför berget. Höghusen byggs som bostadsrätter, och som Kungsbacka-Posten berättat tidigare så är intresset rekordstort för de 113 lägenheterna.

Snart etableras bygget, som inleds med att tusentals ton berg sprängs bort för att ge ett fotavtryck för de båda huskropparna.

Start i november

I en anmälan till kommunen skriver byggherrens entreprenör att sprängningarna beräknas börja i november. Efter det planerar de att använda ”ett mobilt krossverk” för att på plats mala ner minst 10 000 ton berg till makadam och grus. Materialet ska sedan användas som underlag för bottenplattorna men också för tillfälliga parkeringsplatser under byggtiden.

I anmälan skriver byggherrens entreprenör att den mobila bergskrossen innebär stora miljöbesparingar. Alternativet är att köra stenen på lastbil, för bearbetning på krossen i Kållered, och sedan tillbaka till Björkris.

Bara tillfällig störning

Den mobila stenkrossen beräknas vara i drift sammanlagt ett tiotal dagar, och besprutas då hela tiden med vatten för att undvika att det dammar stenmjöl. Krossningen sker bara ett hundratal meter från nya äldreboendet och cirka 300 meter från de närmsta grannarna i Björkris, och nu ska Kungsbacka kommuns miljökontor yttra sig om anmälan.

– Vi ser egentligen bara till att de följer vad de åtagit sig i anmälan. Vi kommer inte ha så mycket att säga om det här. Det handlar ju om en väldigt begränsad tid och en relativt tillfällig störning, säger Per-Anders Johansson på kommunens miljöförvaltning.

Björkris andra etapp kommer att byggas ut under en tioårsperiod och innebär att området växer med ungefär 700 nya bostäder.

LÄS OCKSÅ: De vann Kungsbackas arkitekturpris: ”Riktigt stolta”

LÄS OCKSÅ: Så blir nästa bostadsområde i Björkris – 113 bostadsrätter: ”Mycket stort intresse”

LÄS OCKSÅ: Massivt intresse för höghusen i Björkris: ”Får anmälningar varje dag”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.