Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tusentals Kungsbackabor får skydd mot radioaktivitet

Länsstyrelsen skickar ut nya jodtabletter till boende inom säkerhetszonen runt Ringhals. Tabletterna ska förhindra sköldkörtelcancer vid en eventuell kärnkraftsolycka. Jan Hansson i Åsa är en av alla Kungsbackabor i skyddszonen och med Ringhals inom synhåll.
– Det är ingenting jag funderar på, jag har aldrig känt någon oro, säger han.

Jodtabletterna skickas i dagarna ut till boende inom den så kallade inre beredskapszonen runt Ringhalsverket. Den inre zonen omfattar både Bua och Värö i grannkommunen Varberg, men också delar av Frillesås och Åsa i Kungsbacka. I Kungsbacka kommun är det totalt 11 000 personer som bor i skyddsområdet.

LÄS MER: Nästan sex miljoner – för en sommarstuga: ”Priserna har nått en ny nivå”

Alla hushåll inom den zonen har fått särskilda RDS-mottagare, en slags radio som ska slå larm vid ett eventuellt haveri på Ringhals. De har också fått utskick med jodtabletter som ska användas om det inträffat ett radioaktivt utsläpp.

Jodtabletterna fungerar så att de mättar sköldkörteln med icke-radioaktivt jod och förhindrar då att kroppen samlar på sig radioaktivitet under tiden personen befinner sig i utsläppszonen.

Blivit en vana

Jan Hansson, välkänd sportkrönikör i bland annat Kungsbacka-Posten, har haft hus i Åsa sedan 70-talet. Han har flera årgångar RDS-mottagare hemma i huset, men säger att närheten till kärnkraftverket inte är något man tänker på.

– Nej, det är ingenting jag funderar på, jag har aldrig känt någon oro och det tror jag gäller alla som bor härute. Däremot har det hänt att gäster och besökare har tittat lite extra och kommenterat att man faktiskt kan se Ringhals i horisonten, säger han.

Den inre zonen runt Ringhals har en radie på 12 kilometer. Om det inträffar ett haveri med risk för radioaktivt utsläpp ska RDS-mottagarna slå larm. I ett sådant scenario kan myndigheterna också larma via P4-nätet och genom att gå ut med ett VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten.

Litar på myndigheterna

Jan Hansson har koll på både RDS-sändarna och jodtabletterna i hushållet.

– Om det nu skulle hända något så litar jag på att myndigheterna är snabba att komma med information. Men jag har ganska god koll på hur jag förväntas agera, säger han till Kungsbacka-Posten.

Att en ny omgång jodtabletter nu skickas ut till kärnkraftsgrannarna handlar om något så banalt som hållbarhet.

LÄS MER: Dike eller trädäck mitt på stranden ska lösa översvämningarna i Åsa

– Tabletterna har en hållbarhet på fem år och den förra omgången skickades ut 2016, förklarar Johannes Härri på länsstyrelsens beredskapsenhet.

Informerar allmänheten

De har som uppgift att hålla allmänhet och kommuner uppdaterade på säkerhet och beredskap runt kärnkraftverket.

– Vi ska vara förberedda, först och främst genom att informera men vi arbetar också med att höja kunskapen, så att allmänheten vet hur de ska agera om det skulle hända något, säger Johannes Härri.

Johannes Härri på länsstyrelsens beredskapsenhet. Bild: Länsstyrelsen Halland
Johannes Härri på länsstyrelsens beredskapsenhet. Bild: Länsstyrelsen Halland

I Kungsbacka är det Aranäsgymnasiet som ska bli epicentrum vid ett eventuellt radioaktivt utsläpp. Det är också därifrån som en eventuell evakuering ska samordnas, ett scenario som till och med övats av länsstyrelsen och kommunen.

På sikt finns planer att utöka säkerhets- och beredskapszonen runt Ringhals. Inga beslut är ännu fattade, men en tänkbar förändring är att hela Kungsbacka så småningom kan komma att omfattas i den yttre beredskapszonen. Det kommer i så fall få konsekvenser för hur framtida skydds- och evakueringsplaner ska se ut när det gäller kärnkraftsolyckor. Förslaget om nya och ändrade zoner bygger till stora delar på erfarenheter från haveriet i Fukushima i Japan 2011.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.