Moderaterna Peter Söderberg och Stefan Philipson varnar för att satsa drygt en halv miljard på ett arenabygge. ”Vi ska vara rädda om skattebetalarnas pengar”, säger de och vill hellre se ett rent arenabygge, utan restauranger och kontorslokaler.
Moderaterna Peter Söderberg och Stefan Philipson varnar för att satsa drygt en halv miljard på ett arenabygge. ”Vi ska vara rädda om skattebetalarnas pengar”, säger de och vill hellre se ett rent arenabygge, utan restauranger och kontorslokaler. Bild: Mats H Ljungqvist

Tunga moderaterna vill se billigare arena: ”Kan inte riskera pengarna”

Nya arenan kan bli den största investeringen i Kungsbackas historia. Men det finns redan kritiska röster som varnar för jättesatsningen och som hellre vill bygga ett mer nedbantat alternativ.
– Vi ska inte riskera kommunens pengar på en arena-lekstuga, varnar ledande moderaten Peter Söderberg.

ANNONS
|

Att Kungsbacka ska bygga en ny arenahall är både ett politiskt beslut och ett vallöfte från allianspartierna. Bygget ska ge ett nytt hem åt elitidrotten, där handbollsklubben Aranäs i flera år dragits med problem på grund av för små hallytor. Parallellt med arenan planeras också en satsning för fotbollen, med en anläggning som ska fylla alla krav för spel på elitnivå.

Och smakar det så kostar det. I förslaget som nu rullar fram för beslut ligger budgeten på 550 miljoner. Det är rekordmycket pengar och en satsning som toppar jättebygget badhuset.

Men arenaplanerna innehåller både en plan B och en plan C. Det framgår av de drygt 400 sidorna utredning som lagts fram för politikerna.

ANNONS

Det alternativ som nu diskuteras kallas "Large” – en arenahall som byggs med kommersiella lokaler för både kontor, restauranger och annan service. Tanken är att skapa liv och rörelse och fylla området med människor under dygnets alla timmar. Men redan i alternativet ”Medium” bantas delar av anläggningen, och investeringen landar på 477 miljoner. Billigast blir ”Small”-alternativet, där arenan skalas ren från i stort sett alla kringytor i form av kommersiella lokaler och annat, men utan att röra publikkapacitet eller andra löften till föreningslivet. Då landar kommunens investering på 270 miljoner, nästan en halvering av kostnaderna jämfört med det som nu beslutas.

Och redan hörs en opposition, inte minst inom Moderaterna, där det finns en skepsis mot jättesatsningen.

– Det är ingen tvekan om att vi ska bygga en arena för föreningslivet. Men med vetskap om hur det gått för liknande satsningar i andra städer så är maxalternativet inte rätt väg att gå. Vi ska vara mer rädda om skattebetalarnas pengar än så, säger Stefan Philipson (M), som bland annat sitter i kommunfullmäktige för Moderaterna.

Han varnar för att det är ont om lyckade arenasatsningar runt om i Sverige.

– Varför ska Kungsbacka lyckas där ingen annan lyckats. Samtidigt står både äldreomsorgen och skolan inför stora investeringar, säger Philipson.

ANNONS

Han får medhåll av Peter Söderberg (M), ordförande i nämnden för miljö och hälsa och ledamot i kommunstyrelsen.

– Vi ska självklart bygga en arena för elitidrotten, men sedan är det bra med det. Jag förstår inte varför vi ska vingla iväg och satsa på att bygga kommersiella lokaler, som ingen kommer ha råd att hyra. Vi har ett ansvar för skattepengarna och någonstans går gränsen – vi ska inte riska kommunens pengar på en arena-lekstuga, säger Söderberg.

Även han varnar för att det är svårt att hitta exempel på kommunala arenasatsningar som ger avkastning och bär sig ekonomiskt.

– Vi behöver en arena för elitidrotten, men det är ett önsketänkande att vi ska locka göteborgare dit med en massa evenemang. Bruce Springsteen kommer inte till Kungsbacka, det är väl mer så att vi åker till Göteborg när vi går på konsert, säger Peter Söderberg.

Han vill se ett omtag i hela planeringen.

– Jag tänker avstå från att rösta när detta kommer till beslut i kommunfullmäktige och jag kommer reservera mig i protokollet. Jag tror det finns fler moderater som tänker som jag, säger han.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS