Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omvandlingen till bostadsrätter får bygglov, med ett särskilt villkor: Att den unika och tidstypiska fasaden bevaras.  Bild: Mats H Ljungqvist
Omvandlingen till bostadsrätter får bygglov, med ett särskilt villkor: Att den unika och tidstypiska fasaden bevaras. Bild: Mats H Ljungqvist

Tumme upp för omstridda bostadsrätter – ja till omvandlingen av Ekenässkolan

Byggnadsnämnden kör över både tjänstemän och grannar och säger ja till att omvandla anrika Ekenässkolan till bostadsrätter. Beslutet innebär att kommunen beviljar sig själva bygglov i ett område där alla andra får nej.
– Men vad ska vi annars göra med den gamla skolan, försvarar sig byggnadsnämndens ordförande, Thure Sandén (M).

Ekenässkolan i östra Särö har hundraåriga anor, men har inte sett några skolbarn sedan 2018. Då togs byggnaden ur tjänst, efter att på senare år ha fungerat som tillfällig skola för Furulidsbarn.

Sedan i våras ligger byggnaden ute till försäljning, under förutsättning att kommunen beviljar bygglov för att bygga om skolan till bostadsrätter.

Men ärendet är delikat. Kommunen äger skolan, och kommer att dra in pengar på försäljningen. Samtidigt strider omvandlingen mot översiktsplanen för området, där mängder av grannar i alla år fått avslag när de sökt bygglov eller velat stycka av tomter.

LÄS MER: Skadegörelsen på kommunens skolor kostar nästan en miljon

Tillåten omvandling

Tidigare i år ville byggnadsnämndens tjänstemän säga nej till omvandlingen, med motiveringen att det strider mot översiktsplanen. Ärendet sköts då på framtiden, för ”en fördjupad beredning” enligt byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén (M).

Nu har en enig byggnadsnämnd sagt ja till bygglovet och Sandén säger sig ha fått försäkringar om att bygglovet inte strider mot planen.

– Och vad ska vi annars ha den gamla skolan till? Enda chansen att göra något vettigt av detta är att den omvandlas till bostäder, säger Thure Sandén (M) till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER: Ekenässkolans bostadsrätter kan få nej – strider mot översiktsplanen

Stor anläggning

Han vill inte gå med på att beslutet kan skapa ett prejudikat, där grannarna kan peka på att ”kommunen får ju bygga, då ska vi också få bygglov”.

– Det beror ju på hur man ser på syftet med översiktsplanen. Vi anser att det skulle fungera bra att göra om skolan till bostäder, och i det fallet spelar det ingen roll att det är kommunen som är ägare. Det handlar om att det är en väldigt stor anläggning som det är svårt att göra något annat av, säger Sandén.

Vad säger du till grannar, som kommer få fortsatt nej när de vill stycka av eller bygga nytt?

– Östra Särö är ett fantastiskt spännande område och så småningom avser vi att titta på en detaljplan för området. Men vi kan inte säga ja till avstyckningar en och en, vi behöver ta ett större grepp där vi tittar på vägar, VA-frågor och kollektivtrafik, säger Thure Sandén.

Många villkor

Byggnadsnämndens beslut är dock villkorat. Ekenässkolan, som ritades av Särö-arkitekten Orla Ygberg, är klassad som ”kulturhistoriskt intressant” och som ett vackert exempel på den nationalromantiska byggnadsstil som var populär i början av förra seklet.

Sofia Larsson. kommunantikvarie i Kungsbacka, har fått yttra sig om bygglovet. Hon vill se en utredning av byggnadens kvalitéer innan någon ombyggnad går igång.

– Ja, jag tycker att det är bra om det finns något dokument, så att alla vet vad det finns att förhålla sig till och vilka värden som finns i byggnaden, säger hon.

Vad får absolut inte ändras om Ekenässkolan blir bostadsrätter?

– Det är en väldigt välbevarad byggnad med en väldigt speciell stil, vackert takfall och väldigt fina fönster. Framför allt tycker jag att exteriören måste bevaras inför en ombyggnad, det måste gå att se att detta varit Säröbornas skola i nästan hundra år, säger Sofia Larsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.