Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tullen tog 300 liter öl från Kungsbackabo – ”Inte för eget bruk”

Med drygt 330 liter öl, 30 liter sprit och nästan 70 liter vin och alkoläsk stoppade tullen en Kungsbackabo på väg hem från Tyskland. Men Tullverket köper inte mannens förklaring – att alltihop var för eget bruk. Nu hälls alkoholen ut och mannen får betala en straffavgift på drygt 4 000 kronor.

Historien har sin upprinnelse i december förra året, då en man från Kungsbacka tillsammans med en kompis stoppas av tullen i Helsingborg. I bilen hittades så stora mängder alkohol att tullen beslutade att ta alltihop i beslag.

LÄS MER: Kungsbackabons kalldusch: Blir av med 1 200 liter öl

I ett första förhör förklarade Kungsbackamannen att ölet, vinet och spriten köpts i Tyskland och att alkoholen var för eget bruk, bland annat för den kommande julhelgen. Mannens medpassagerare menade att hälften av det inköpta var hans, men tullpersonalen stod fast vid att hela lasten skulle tas i beslag.

LÄS MER: Ung man döms för narkotikasmuggling – skyllde på vänner

Inte för eget bruk

Så blev det också. Nu, nästan ett år senare, kommer Tullverkets beslut. De slår fast att den stora mängden alkohol inte kan anses vara för eget bruk.

Och Kungsbackabons uppgifter om att de är flera personer i hushållet och att alkoholen köpts för både jul-, nyårs-, påsk- och midsommarfest tar de heller ingen hänsyn till. ”Det saknas uppgifter om de tillställningar du uppger att alkoholvarorna är inköpta till”, skriver Tullverket, och fortsätter: ”Det saknas datum, gästlista samt hur stor andel av varorna som är avsedda för ändamålen”.

Skulle ha anmält

Slutsatsen i Tullverkets beslut är den beslagtagna alkoholen inte kommer att lämnas tillbaka utan ska anses förverkad. Mannen ska också betala 4 600 kronor i så kallat ”transporttillägg”, en slags straffavgift för att han inte anmält och skattat för införsel av så stora mängder alkohol.

LÄS MER: Nu kan Tullverket stoppa misstänkt stöldgods: ”Inte vad vi hoppats på”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.