Tullen anmäler Tillväxtverket för uteblivet stöd

Det riktas kritik mot Tillväxtverket, den myndighet som fick i uppdrag av regeringen att hantera ansökningar om ekonomiskt stöd under pandemin. Ett företag i Kungsbacka har nu fått nog och JO-anmäler myndigheten. Cirka en halv miljon ligger restaurangen ute med.
– Det är en akut situation. Vi går på knäna nu, säger ägarna som driver Tullen 8:2 Café och Bistro i Kungsbacka.

ANNONS
|

Det var när Åsa och hennes man Mikael Enander såg Uppdrag Gransknings reportage om coronastödet som försvann som de förstod att de inte var ensamma. Myndigheten ska enligt Uppdrag Granskning ha fattat 80 000 beslut om stöd, varav över 7 000 har överklagats.

– De beskrev precis våran situation. Det var det som pushade oss till att göra en JO-anmälan, säger Åsa Enander.

LÄS MER:Då kan vaccineringen i Tingbergshallen dra i gång – smygstart i Halmstad

I reportaget får man följa olika företagare som ansökt om korttidsstöd hos Tillväxtverket. Det var för precis ett år sedan som regeringen beslutade att ge Tillväxtverket ansvar över att fatta beslut om vilka företag som får ekonomiskt stöd under pandemin. Då kan företaget ansöka om stöd vid korttidsarbete, vilket innebär att företaget kan permittera, men ändå behålla personal och få ekonomiskt stöd från staten.

ANNONS

– Det har verkligen varit ett jättetufft år, slitigt. Nu ställer man sig frågan varför man inte sa upp all personal i början och så hade de fått stämpla i stället. Men det var inget alternativt, vi ville göra det bästa för personalen och ansöka om stöd så de kunde behålla sina jobb. Man fick ju upp hoppet när stödet kom men det stjälper oss bara i stället för hjälper, säger Åsa Enander.

Restaurang Tullen i Kungsbacka
Restaurang Tullen i Kungsbacka ligger ute med pengar för åtta månader tillbaka. Bild: Ellinor Svensson

Tillväxtverket stoppade ansökan

Åsa och Mikael Enander, som driver restaurangen Tullen i centrala Kungsbacka, ansökte om korttidsstöd för tre månader, september-november förra året. Ansökan stoppades med hänvisning till att i december 2019 hade en anställd inte tagit ut någon lön. Det är den jämförelsemånaden som myndigheten använt sig av när de fattat beslutet.

– Som jag förstått det är månaden de ska jämföra, med tre månader bakåt från det att beslut fattats. Det är jättekonstigt, det här kan inte vara okej. Och även om det är så att jämförelsemånaden stämmer så har vi ändå rätt att permittera den anställde, hen har varit anställd och tagit ut lön sedan många år tillbaka, så hen är inte nyanställd.

LÄS MER:Efter covidkritiken – nu backar kommunen om städrutinerna på skolorna

Tillväxtverket har även överklagat deras ärende till förvaltningsrätten. När Kungsbacka-Posten försöker nå Tillväxtverket för att få svar på våra frågor gällande jämförelsemånad och överklagandet till förvaltningsrätten får vi ett mejlsvar.

ANNONS

– Det går inte att kommentera ett enskilt ärende, säger Jan Pettersson, presskommunikatör på Tillväxtverket, i ett mejl.

I samma mejl skriver myndigheten att de överklagat frågan om jämförelsemånad till Högsta förvaltningsdomstolen. Där har de ännu inte fått något prövningstillstånd. Men Tillväxtverket säger att de följer domstolens utslag, om företaget får rätt, så kommer de ompröva ärendet. I Uppdrag Gransknings reportage tas det upp att förvaltningsrätten gett flera företag rätt, domstolen anser att Tillväxtverket inte följt lagen bland annat gällande jämförelsemånad.

Restaurangbilder, mat serveras i luckan.
”Situationen är akut”. Så beskriver ägarna situationen efter att stödet har uteblivit då Tillväxtverket stoppade deras ansökan. Bild: Ellinor Svensson

Med en stoppad ansökan bromsas allt stöd även för övrig personal och inga nya ansökningar får göras. I åtta månader har de legat ute med pengar till löner och arbetsgivaravgifter. Åsa och Mikael har nu JO-anmält Tillväxtverket.

LÄS MER:Grönt ljus för Astra Zeneca – detta innebär det för Halland

– Vi hoppas att det kan snabba på processen lite. Men vi är inte såna personer som gillar att anmäla, det har vi aldrig gjort tidigare. Och visst, jag kan ha viss förståelse för att det tar tid men det har gått så lång tid nu, vi kan inte ligga ute med mer. Man blir så frustrerad, det är katastrof.

Ligger ute med en halv miljon

Ägarna beskriver situationen som akut, alla deras besparingar i företaget håller på att ta tömmas, många år av besparingar. De tycker det är konstigt eftersom stödprogrammet ska finnas för att restaurangerna och andra företag ska kunna behålla sin personal.

ANNONS

– Hade vi inte haft några besparingar hade vi gått i konkurs. Men jag vet inte hur länge vi klarar av att ligga ute med fulla löner, vi går på knäna nu. Ovissheten är värst, hur det kommer bli framöver, man är ju orolig för tuffare restriktioner.

En halv miljon räknar ägarna med att de ligger ute med. Att driva restaurang och speciellt under en pandemi är slitsamt. I vanliga fall är det jobb sju dagar i veckan och man är alltid standby, berättar Åsa Enander. Men hoppet lever kvar att det ska vända mot ljusare tider.

– Vi älskar att driva den här restaurangen. Vi är så oerhört tacksamma över alla som kommit och kommer hit. Och för personalen som det ställts orimliga krav på men de kämpar på. Jag hoppas att vi går mot ljuset nu, att det kommer bli glada 20-talet när det är över.

Restaurang Tullen i Kungsbacka.
Personalen och restaurangen kämpar för att klara de ekonomiska effekterna av pandemin. Bild: Ellinor Svensson
ANNONS