Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Tuff teknisk utmaning att bygga nya Borgmästarebron – urtidsfisken måste skyddas

Snart börjar nya Borgmästarebron byggas, en teknisk utmaning för totalt 35 miljoner kronor. Arbetet villkoras med stenhårda miljökrav, bland annat för att skydda en 500 miljoner år gammal urtidsfisk.
– Man vill ju inte medverka till att utrota en hel art, säger kommunens projektledare Annica Svensson.

LÄS MER: Norra Torg ska bli maxad bargata: ”Vill skapa en wow-känsla”

Borgmästarebron över Kungsbackaån stängdes för biltrafik i maj 2019, efter att det hittats svåra brister i konstruktionen. Bland annat höll armeringen i betongen på att rosta sönder, så illa att bron bedömdes kunna rasa. Politikerna i tekniska nämnden tog snabbt ett beslut om att helt enkelt bygga en ny bro för att ersätta den 50 år gamla övergången.

Nu står det klart att Svevia vunnit upphandlingen av att bygga den nya bron, ett kontrakt värt 25 miljoner kronor. Men totalkostnaden för hela projektet beräknas landa på närmare 35 miljoner, förklarar tekniska chefen Karl Lundgren.

– Det handlar inte bara om själva brobygget. Vi har också haft kostnader för projektering och tillståndsgivningar som landar ovanpå byggbudgeten, säger han.

Karl Lundgren, teknisk chef i Kungsbacka kommun. Bild: Tobias Sandblom
Karl Lundgren, teknisk chef i Kungsbacka kommun. Bild: Tobias Sandblom

LÄS MER: Tullen anmäler Tillväxtverket för uteblivet stöd

För det har varit ett omfattande arbete med själva tillståndsprocessen. Miljöbalken är sträng när det gäller byggen i vatten eller vattendrag, och kräver långtgående skydd för både vandrande lax och havsöring och andra känsliga arter. Att Kungsbackaån dessutom är hemvist för havsnejonögat, en urtidsfisk med en 500 miljoner år gammal stamtavla, fick mark- och miljödomstolen att sätta hårda villkor för bygget. Eventuella larver av havsnejonögon ska samlas upp och ges en fristad under tiden brobygget pågår. När bron är på plats och klar ska fiskarna placeras tillbaka igen, under överinseende av länsstyrelsens experter.

Området hägnas in

Själva bygget inleds om bara ett par dagar, när bron helt stängs av för all passage och hägnas in som arbetsområde. Gångtrafikanter hänvisas till övergångarna vid Vallgatan, Fyren, eller gångbron uppe vid Lindälvsgymnasiet. Därefter ska den gamla bron rivas bort. Inte heller det jobbet får störa vattenflödet eller livet under ytan, förklarar kommunens projektledare Annica Svensson.

Man vill ju inte stå där en dag och upptäcka att ”oj då, vi tog kål på en sällsynt art bara för att bygga en bro”.

– Vi får till exempel inte grumla vattnet och vi har en särskild miljökontrollant som löpande kommer kolla att allting löper som det ska, att åkanterna inte eroderar och så vidare. Samtidigt är jag väldigt glad att vi tar så stor hänsyn till naturvärdena. Man vill ju inte stå där en dag och upptäcka att ”oj då, vi tog kål på en sällsynt art bara för att bygga en bro”, säger hon till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER: Kungsbacka godkänns som cykelstad

Moment som kan gå fel

Rent tekniskt så rivs den gamla vägbanan först, och de gamla fundamenten, alltså brofästena på varje sida, spontas in och torrläggs från åflödet innan de också rivs och körs bort. Efter det väntar nästa tekniska utmaning – att dra upp de träpålar som stöttat brons fundament 20-30 meter ner i Kungsbackaleran.

– Just det är ett moment där mycket kan gå fel, de kan gå av eller vi får helt enkelt inte upp dem, vi vet inte. Men när de är uppe så ska det pålas på nytt för de nya fundamenten till den nya bron, förklarar Annica Svensson.

Den havererade Borgmästarebron har länge varit en snackis i sociala medier och pressen har varit hög på kommunen att gå snabbt fram i processen. Bland annat har både fiberkablar och fjärrvärmeledningar som gick genom den gamla bron redan flyttats, för att spara tid. Kommunen hade också medvind genom mark- och miljödomstolen, som lämnade sitt godkännande snabbare än beräknat. Själva byggtiden totalt beräknas till 12 månader, och om allting går som planerat så står den nya bron klar för invigning någon gång nästa sommar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.