Trött patient fick medicin mot alkoholism – nu blir ”analdoktorn” av med legitimationen

Läkaren Mikael Nordfors blev känd som ”Analdoktorn”. Efter att upprepade gånger ha blivit anmäld av patienter, mister han nu sin läkarlegitimation. Anledningen är bland annat att han behandlat sina patienter med ozon, som förts in analt. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att han varit ”grovt oskicklig”.

ANNONS
|

Mikael Nordfors, som var folkbokförd i Kungsbacka när han praktiserade som läkare, har varit omskriven i flera år. Han blev 2015 av med sin läkarlegitimation i Danmark och skulle då bli av med den i Sverige också. Men Nordfors överklagade och kunde få den tillbaka genom en teknikalitet.

Sedan dess har han anmälts ett antal gånger. Det handlar framförallt om den behandling han gör med ozon. Den ger han oftast patienterna rektalt och påstås bland annat motverka kronisk trötthet.

Inte gjort någon uppföljning

Samtidigt som Mikael Nordfors behandlat sina patienter, har han inte alltid gjort en uppföljning om hur de mår efter behandlingen.

LÄS MER:Hasse Brontén drog fullt hus i Kungsbacka: ”Som en häst på grönbete”

Själva behandlingen har inte tillräckligt stöd av vetenskap och beprövad erfarenhet, anser Ivo.

ANNONS

Patienterna har haft olika åkommor, som värk i ryggen eller kronisk trötthet. Mikael Nordfors har behandlat dem med ozon som förts in analt.

En patient kom med talsvårigheter, trötthet, feber och stickningar. Ivo anser att patienten borde ha utretts av etablerad sjukvård ”för att utesluta allvarliga neurologiska tillstånd i hjärnan.”

Även den patienten fick ozon rektalt.

Sålde medicinsk utrustning

En annan patient kom in med ”hjärndimma”, snurrighet och bortdomnade händer bland annat. Även den patienten borde ha undersökts så att den inte hade drabbats av hjärntumör, anser Ivo.

Mikael Nordfors har även sålt medicinteknisk utrustning till en patient som led av sår på kroppen. Ivo anser att försäljning av sådan utrustning som saknar stöd av vetenskap eller beprövad erfarenhet till enskilda är ”uppenbart olämplig”.

LÄS MER:Försökte elda upp exflickvännens hus med ett gravljus – döms till 18 års fängelse

Värst drabbades kanske en patient som led av en slags borrelia. Patientens föräldrar hade betalat Mikael Nordfors 350 000 kronor. Patienten behandlades med ozon och antabus, en medicin som man ger folk som lider av alkoholism.

Var i mycket dåligt skick

Patienten kördes till Sahlgrenska och hade ett BMI på 13 och var kraftigt avmagrad och i ”mycket dåligt skick” när han kom in till sjukhuset.

Antabus är inte ett godkänt läkemedel vad gäller trötthetssymptom, som patienten sökte för. Medicinen har bland annat dåsighet och depressivitet som vanliga biverkningar.

ANNONS

En annan medicin som den avmagrade patienten fick har anorexi som vanlig biverkning.

Vid ett tillfälle orsakade han en patient en livshotande skada genom att punktera personens lunga.

Ivo konstaterar att de flesta nu undersökta fallen har varit personer som haft borrelia med restsymptom. Dessa ska bedömas av etablerad sjukvård för att utesluta andra orsaker.

Flyttat från Kungsbacka till Danmark

Läkaren Mikael Nordfors är numer utvandrad till Danmark, men han var skriven på en adress i Kungsbacka då han behandlade de aktuella patienterna.

I utredningen bestrider Mikael Nordfors alla anklagelser. Frågan om försäljningen av den medicintekniska utredningen anser han ska avvisas eftersom den ”inte kan prövas av nämnden.”

Han säger att patienterna parallellt med den vanliga traditionella undersökningen fått ”alternativmedicinsk ofarlig behandling med ozon.” Nordfors kallar det även ”lösa, ostyrkta och osakliga påståenden från Ivo”.

LÄS MER:7 000 kronor för en etta – nu hyrs 87 nya lägenheter ut vid Kungsmässan

Inte fått rätt diagnos

Ansvarsnämnden anser att Mikael Nordfors journalföring varit genomgående undermålig. Han har även utsatt patienterna för risken att inte få en korrekt diagnos.

Nämnden beslutar att återkalla läkarlegitimationen eftersom Mikael Nordfors varit ”grovt oskicklig” och ”uppenbart olämplig att utöva yrket.”

Kungsbacka-Posten har sökt Mikael Nordfors upprepade gånger.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS