Helene Ljungqvist, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden i Kungsbacka kommun.
Helene Ljungqvist, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden i Kungsbacka kommun. Bild: Kungsbacka kommun

Trots larm om ökad smitta – inga nya restriktioner på gång

Folkhälsomyndigheten befarar en topp i smittläget av covid-19 i höst. Men i Kungsbacka ligger smittan inom äldreomsorgen på låga nivåer – än så länge.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med att de befarar att en ny våg av smitta kan komma i höst. Men inom vård och omsorg i Kungsbacka kommun är man inte orolig just nu.

Kan det finnas risk för ytterligare restriktioner i höst?

– Jag har svårt att se att det blir mer än det vi redan har inom våra boenden. Vi har munskydd och är det någon som är smittad är det fulla utrustningen. Jag har svårt att se att det kan bli mer just nu, Helene Ljungqvist, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende i Kungsbacka kommun.

I Kungsbacka smög sig smittan in på kommunens äldreboenden ganska omgående när pandemin bröt ut våren 2020. Efter att ha infört besöksförbud lyckades kommunen till viss del hålla smittan på avstånd. Restriktionerna togs bort efter att covid-19 inte längre klassades som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Men sedan i våras har kommunen återinfört en del restriktioner vid besök hos anhöriga. Och de som jobbar ska använda munskydd sedan i sommar.

Smittan på låga nivåer

Helene Ljungqvist uppger att det är mindre än en handfull äldre som är smittade på kommunens äldreboenden och inom hemtjänsten.

– Det är likadant inom personalen. Det är på låga nivåer, inget oroväckande, säger hon.

Har ni en beredskap för om smittan skulle öka?

– Vi försöker alltid att se till att det finns personal, säger Helene Ljungqvist.

Hon säger att man inom förvaltningen har förhoppningen att en del av dem som varit timanställda under sommaren fortsätter i höst och att det i så fall skulle göra personalsituationen något bättre.

– Vi har haft bättre resurser under sommaren än vi hade under våren.

Äldre får dos fem i höst

Kommunens äldreboenden har redan restriktioner som innebär att om besökare med förkylningssymptom ska stanna hemma. För symptomfria gäller att man bara träffas i den boendes lägenhet och inte i några allmänna utrymmen. Fullvaccinerade äldre bestämmer också själva om den som kommer på besök behöver bära munskydd.

Hur behöver anhöriga tänka?

– Vi uppmuntrar anhöriga att de inte kommer på besök när man själv är smittad, att man har munskydd, även om det är frivilligt. Och det är bra att ha och att man håller avstånd, säger Helene Ljungqvist.

I kommunen har de som bor på äldreboenden och har hemtjänst tagit fyra doser och 3 september påbörjas vaccineringen av dos fem.

LÄS MER:Stor ökning av covid – en tredjedel inom vården testar positivt

LÄS MER:Smittan ökar: Vårdpersonal måste använda munskydd igen

LÄS MER:Covid-19 inte längre samhällsfarlig eller allmänfarlig sjukdom

LÄS MER:Personalbrist gör att hemtjänsten går på knäna

ANNONS