Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Trots den hotade urtidsfisken – nya Borgmästarebron väntas hålla tidsplanen

Borgmästarebron i centrala Kungsbacka kommer att öppnas för biltrafik igen i april 2022. Risken att skada den hotade urtidsfisken havsnejonögat, som lever i området, verkar nu vara ett minne blott.
– Vi har fiskat efter den och den har inte synts till, säger kommunens projektledare, Annica Svensson.

Enligt Annica Svensson pågår nu arbetet med att få de nya brofundamenten på plats, och i nuläget ser hon inga hinder för att kunna hålla tidsplanen för bygget.

– Vi har haft försenade leveranser av material, men vi tror inte att det ska påverka oss tidsmässigt, säger hon.

LÄS MER: M-utspel om trafiken: ”Vi satsar på vägarna i stadskärnan”

Fanns risk för broras

Borgmästarebron stängdes för biltrafik i maj 2019 efter att man upptäckt brister i konstruktionen. Bland annat hade armeringen i betongen rostat sönder, och det fanns risk för att bron skulle rasa.

Beslut om bygge av en ny bro fattades snabbt. Men det tog inte lång tid innan arbetet stötte på problem i form av urtidsfisken havsnejonögat, en art som funnits i cirka 500 miljoner år. Fisken verkar nämligen ha etablerat sig i Kungsbackaåns bottensediment, vilket ledde till hårda krav från Mark- och miljööverdomstolen.

LÄS MER: Nu inventeras urtidsfisken havsnejonöga – kan vara borta från Rolfsån: ”Oroande”

Fisken vandrar längsmed ån i cykler

Men nu verkar situationen med urtidsfisken vara löst. Efter att ha undersökt sedimentet och fiskat efter havsnejonögat tror man sig vara säker på att den inte finns kvar i området.

– Den här arten vandrar från havet upp i ån för att lägga ägg, och den har en särskild cykel som den följer. Vi har gjort tester och kommit fram till att den redan passerat, säger Annica Svensson.

Havsnejonögat brukar vandra genom Kungsbackaån under sommaren, men även under perioden oktober-november. På grund av de försenade materialleveranserna kan kommunen bli tvungna att arbeta i vattnet ända in i oktober, vilket då skulle kunna hota arten.

– Vi har fått tillstånd att jobba i vattnet de första två dagarna i oktober, säger Annica Svensson.

LÄS MER: Tuff teknisk utmaning att bygga nya Borgmästarebron – urtidsfisken måste skyddas

Biltrafiken återupptas trots kritik

Kritiker har också motsatt sig att biltrafiken över bron ska återupptas, då man tyckt att det försämrar stadsmiljön. Socialdemokraterna i Kungsbacka har föreslagit att bron enbart ska vara till för gång- och cykeltrafik, samt kollektivtrafik. Och även Kungsbacka Framtidsparti har sagt att de vill se en begränsad framkomlighet på bron. Men det verkar inte vara aktuellt i nuläget.

– Den debatten överlämnar jag åt politikerna. Vi har projekterat för biltrafik, och det är vad vi kommer att förhålla oss till, säger Annica Svensson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.