Arkivbild. Kungsbacka har störst andel vaccinerade i regionen – ändå ökar nu antal coronafall i kommunen.
Arkivbild. Kungsbacka har störst andel vaccinerade i regionen – ändå ökar nu antal coronafall i kommunen. Bild: Sanna Tedeborg

Trots bra vaccinsiffror – coronafallen ökar i Kungsbacka

Smittspridningen av coronaviruset är inte alls i nivå med tidigt i våras – men nu syns en oroande trend. Sedan flera veckor tillbaka stiger siffrorna för antalet bekräftat smittade, trots att kommunen har högst andel vaccinerade i regionen. I Kungsbacka testade 67 personer positivt förra veckan.

ANNONS
|

Sedan slutet av mars har coronafallen minskat drastiskt i Kungsbacka och i övriga Sverige. I början av sommaren var smittspridningen nere på mycket låga nivåer, då det syntes en tydlig vaccinationseffekt.

LÄS MER: Insändare: ”Måste Kungsbacka lukta svinpiss och koskit?”

Men i slutet av sommaren har fallen sakta börjat öka igen och enligt Folkhälsomyndigheten ser man kopplingar till utlandsresor.

– Vi har sett att smitta framför allt sprids i samband med fest, familjesammankomster under semestern eller att man varit utomlands. Detta har både gällt sommaren och nu sedan skolor och jobb kommit igång, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.

ANNONS

Kungsbacka högst andel vaccinerade

Under vecka 25 bekräftades 16 nya coronafall i Kungsbacka, det är den lägsta noteringen hittills i år. Förra veckan bekräftades 67 nya fall av covid-19 i kommunen, det är 28 fler än veckan innan och den högsta noteringen sedan maj månad.

Denna trend syns i hela region Halland där totalt 248 nya coronafall bekräftades under förra veckan, enligt Folkhälsomyndighetens nya siffror.

Kungsbacka kommun har högst andel vaccinerade i regionen. Hittills är 87,3 procent av Kungsbackaborna vaccinerade med första dosen, vilket är tre procentenheter högre än kommungenomsnittet i Region Halland.

I hela Sverige har 81,3 procent av befolkningen över 18 år fått minst en dos vaccin mot coronaviruset.

Vaccinerade blir sjuka

Men vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd. Enligt Folkhälsomyndigheten var ungefär en av tio av svenskarna som smittades av coronaviruset i början av augusti fullt vaccinerade. Sådana fall kallas genombrottsinfektioner, och ger ofta milda symptom.

LÄS MER: Nu ska elever erbjudas coronatest i skolan

– Ökningen av genombrottsinfektioner är helt förväntad. Ju större andel av befolkningen som är vaccinerad, desto större andel av de upptäckta fallen kommer att vara vaccinerade eftersom det finns färre personer kvar som inte är vaccinerade. Inget vaccin skyddar till 100 procent, men vaccinerna mot covid-19 är effektiva och ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS