Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästan alla föremål som stals kom tillbaka. Bland annat den här surfbrädan, vilket gör Anders Björkqvist lättad. Bild: Tobias Sandblom
Nästan alla föremål som stals kom tillbaka. Bland annat den här surfbrädan, vilket gör Anders Björkqvist lättad. Bild: Tobias Sandblom

Tre män greps med Anders prylar – ingen dömdes för inbrottet

Anders Björkqvist blev av med saker värda 200 000 kronor när tjuvarna länsade garaget samtidigt som Anders och hans familj låg och sov.
Senare stoppades tre misstänkta män med stöldgodset – men ingen kunde fällas för inbrottet.
– Det känns väldigt trist. De kan snart vara igång igen, säger Anders Björkqvist.

Kungsbacka-Posten skrev nyligen om den uppmärksammade domen.

Tre män stoppades utanför Falkenberg. I skåpbilen fanns 187 stulna föremål.

Det var dock bara en bråkdel av det stulna.

En fjärde man, med koppling till de andra tre, stoppades utanför småländska Värnamo. I hans bil fanns stöldgods och i en lokal han hyrde hittades ännu fler stulna föremål. Värdet på nypriset uppskattas till närmare en miljon kronor.

LÄS MER: Greps med 187 stulna föremål – frias från inbrotten

Tjuvarna hade varit i Onsala och Kungsbacka. Bland annat hos Anders Björkqvist.

Familjen låg och sov den 30 november förra året. Där ingår även familjens hund.

På övervakningsbilder kan man se hur tjuvarna tar sig in i Björkqvists garage. Under 26 långa minuter lastar de ut prylar och lägger de en bit upp på vägen. Sedan bärs de in i en skåpbil.

Anders Björkqvist har förstärkt skalskyddet ännu mer efter inbrottet. Bild: Tobias Sandblom
Anders Björkqvist har förstärkt skalskyddet ännu mer efter inbrottet. Bild: Tobias Sandblom

– Vi hörde ingenting. Alla grannar var hemma, ingen hörde något. Polisen skickade hit DNA-tekniker – inte ett spår, säger Anders Björkqvist.

Han är känd surfprofil och en av blott 15 i hela världen som kört windsurfing snabbare än 48 knop. Tjuvarna stal hans ögonsten – den enda surfbrädan som körts snabbare än 50 knop.

När mannen greps i Värnamo var windsurfingutrustningen bland det första polisen kunde spåra. På brädan står Anders namn och telefonnummer.

– Sedan fick jag identifiera alla mina föremål. Det var oerhört mycket verktyg. De billigaste märkena lämnade de kvar i garaget, men de stal verktyg för ungefär 200 000 kronor, säger Anders Björkqvist.

Han hade redan innan övervakningskameror installerade. Dessa fångade gärningsmännen. Man kan se att en av tjuvarna bar speciella, mintgröna, skor. Dessa, och alla andra kläder som gärningsmännen hade vid inbrottet, hittades i de tre gripna männens bostad.

– För mig är det alldeles uppenbart att det är de här tre männen som gjort inbrotten, både här och hos de andra i Onsala. Tingsrätten hade väl kunnat låta männen ta på sig kläderna och jämfört med filmerna, säger Anders Björkqvist.

I de misstänkta gärningsmännens hall fann polisen mintgröna skor. Väldigt likt de som användes under inbrottet hos Anders Björkqvist och de andra. Bild: Polisen
I de misstänkta gärningsmännens hall fann polisen mintgröna skor. Väldigt likt de som användes under inbrottet hos Anders Björkqvist och de andra. Bild: Polisen

De tre männen åtalades för grov stöld, men fälldes endast för häleri. Det vill säga för innehav av de stöldgodset.

Assistentåklagare Henrik Möller avser inte att överklaga domen.

– Jag anser att de här personerna även begått förbrotten, alltså inbrotten. Det anser jag kan bevisas med de korta tidsförhållandena och andra omständigheter. Därför valde jag att åtala på det sättet. Jag är nöjd med att tingsrätten gick på min linje om grovt häleri eftersom brottet hade internationell anknytning med tanke på att de hade tänkt föra ut de stulna föremålen från Sverige, säger Henrik Möller.

Han berättar att det generellt är svårt att få igenom tillgreppsbrott om det saknas teknisk bevisning eller iakttagelser.

Hade det spelat någon roll om de hade dömts för inbrotten?

– Ja, straffvärdet hade kunnat bli annorlunda. De hade kunnat dömts till ett frihetsberövande straff. Nu satt de häktade under tre månader ändå.

Hade de kunnat bli utvisade?

– Det är svårt med tanke på att de är EU-medborgare och enligt utredningen är ingen av dem dömd sedan tidigare, säger Henrik Möller.

LÄS MER: Ligan som polisen jagar – kan ligga bakom flera inbrott

Tingsrätten anser det är ”besvärande” för de tre tilltalade att ha blivit filmade, men anser ändå inte att det räcker för fällande dom. Sammanlagt var tjuvarna inne i 23 bostäder.

Anders Björkqvist:

– I och för sig satt de häktade, och det var nog tufft, men snart kan de vara ute igen. Vi har förstärkt skalskyddet ännu mer sedan inbrottet.

Vad tycker du om att de inte döms för inbrotten?

– Det är så klart trist eftersom jag är säker på att det är dem som gjort det. Sedan är det väl frågan om det är ”bortom allt rimligt tvivel”. Men det känns tufft.

Hur känns det att de är på fri fot?

– Polisen sa att hon inte tror att de kommer tillbaka till Halland. Men det här var fjärde gången som de var i Sverige. Det har man kunnat se genom att de registrerat sig när de åkt färjan från Litauen. De kan ju snart vara här igen, säger Anders Björkqvist.