Trädgårdsexpertens tips – det här ska du inte göra hemma

Med april, sol och varmare väder kommer suget att ge sig ut och fixa i trädgårdarna. Samtidigt vaknar mördarsniglarna. Det finns en hel del att tänka på för den som vill lyckas – även sådant som bör undvikas.
– Risken är att man får in sånt i trädgården som inte hör hemma där, säger trädgårdskonsulent Anette Altré från Vallda.

ANNONS
|

Så sent som på skärtorsdagen föll det snöflingor över Kungsbacka kommun. Men sedan vände det snabbt. Påskhelgen blev en till stora delar solig historia, och med sol och värme känner många suget efter att ge sig ut och arbeta i trädgården. En som gör det till vardags och mer eller mindre året runt, är trädgårdskonsulten Anette Altré som driver företaget Drömträdgården.

– Det jag gör just för tillfället, beskär fruktträd, är egentligen normalt lite sent. Men det är ju bara några dagar sedan det snöade, säger hon när Kungsbacka-Posten möter henne i en villaträdgård.

Anette Altré förklarar att ofta när man beskär just fruktträd, så handlar det om att ”lugna ner dem” och dämpa växandet något.

ANNONS

– Och då beskär man normalt under jas-perioden, det vill säga juli, augusti, eller september. Men de träd jag beskurit nu är lite yngre och kunden här vill gärna få dem att växa till sig, och då beskär man nu. Fast det har börjat komma knoppar, så det är lite sent ute. Men å andra sidan vill man inte ha frostskador i snittytorna, så det är inte alltid helt lätt, säger trädgårdskonsulten.

Övervintrade skadedjur

En sak som Anette Altré rekommenderar till alla som har fruktträd hemma är att ta bort vad hon kallar fruktmumier, det vill säga gamla och torkade frukter som kanske sitter kvar på träden eller hamnat på marken nedanför.

– Det ska man helst göra redan på hösten. Men om man inte gjort det så tar man bort dem nu. Och de kan man faktiskt elda upp då det kan sitta övervintrade skadedjur kvar i frukterna.

Men det är också ett av undantagen där hon anser att man inte bör spara på det som trädgården genererat. För i allt väsentligt anser Anette Altré att grunden till en bra, frisk och levande trädgård ligger just i att ta hand om allt gammalt trädgårdsavfall.

”Åk inte och köp något som är sämre”

Dels är gamla pinnar, ved och rishögar bra för olika nyttodjur. Och i synnerhet när det kommer till rabatterna, så bör allt klipp och rens stanna i jorden.

ANNONS

– Jag vet att många gör det, men man ska inte köra bort klipp och skräp eller andra växtrester. Det är den absolut största tillgången vi har i våra trädgårdar, säger Anette Altré.

När man har rensat i rabatterna, till exempel skurit perenner, så bör man med fördel istället klippa ner resterna och bädda på med lite kompost ovanpå, förklarar hon.

– Och sedan kan man toppa med lite kogödsel till exempel. Det är det absolut bästa, mycket bättre än att köra bort trädgårdsavfallet för att sedan åka och inhandla nån produkt i trädgårdshandeln som dessutom är mycket sämre. Och då riskerar man inte heller att få in något i trädgården som inte hör hemma där. Men framförallt är det ju onödigt att betala för något när man har det bästa runt omkring sig. Så åk inte och köp något som är sämre.

Rekommenderar inte konstgödsel

Att forsla bort trädgårdsavfall för att sedan åka och köpa jord eller gödsel, det innebär dels en massa onödiga transporter, menar trädgårdskonsulten.

– Sedan är det inte så bra med konstgödsel. Dels kräver det mycket energi att framställa, och sedan tillför det inte jorden allt den behöver. Bra växtjord behöver till exempel vara syrerik, det måste alltså finnas luftfickor. Då är det mycket bättre att tillföra organiskt material som till exempel gamla växtrester. Det gör jorden mycket mer fluffig vilket gör att syret lättare kommer ner.

ANNONS

Se bildspel ovan för tips om växter som gillar lite kallare årstider

Några tips – samt saker man inte ska göra

Just nu finns det en hel del att göra för den som gillar att pyssla i trädgården. Förutom att rensa och fixa, finns det även en hel del man kan så.

– En hel del saker går utmärkt att kallså just nu. Som spenat, grönkål och romansallad. Sådant som tål kyla. Det som är frostkänsligt, sådant man förplanterat inomhus – det får man vänta med tills det är garanterat frostfritt ute.

– Dessutom är det en superbra tid att ta bort ogräs. Just nu släpper det lätt. Så vänta INTE med att rensa ogräs.

Finns det något annat man absolut inte ska göra så här års?

– Ja, man ska inte beskära vissa fruktträd, till exempel de som bär kärnfrukt som körsbär och plommon eller druvor. De pumpar mycket sav just nu så de ska man inte beskära nu.

– Sedan ska man som sagt inte köra bort trädgårdsavfall, och man ska inte slänga kirskål eller brännässlor. De går utmärkt att äta och är jättenyttiga. Och plockar man kirskålen nu så kommer heller inte rötterna att växa till sig lika mycket. När det kommer till nässlor så finns det inte mycket som är nyttigare.

ANNONS

Vad gör du med kirskål?

– Antingen kan man förvälla den i stekpannan eller blanda ner i paj. Den påminner lite om ruccola, säger Anette Altré.

Ignorera inte den ovälkomna mördaren

En annan sak som trädgårdsspecialisten anser att man verkligen inte ska göra nu på våren, är att ignorera mördarsniglar.

– De små som kommer fram nu och är fertila ska man omedelbart se till att få bort. Varenda mördarsnigel kan generera fyrahundra nya. Men de är inte könsmogna förrän de blivit 6-7 centimeter, så ser man dem innan dess så tveka inte. Mördarsnigeln är en av de absolut mest invasiva arterna vi har.

Bra att ligga och duga

Samtidigt som det finns mängder med saker att göra i trädgården, så anser Anette Altré också att det måste finnas lite sans och balans i det hela. Absolut viktigast är att njuta.

– Jo, men jag brukar säga det, att man ska nog inte samla på sig för mycket på en gång. Det är väldigt viktigt att hinna njuta och ta vissa dagar till att bara ligga och duga. Så visst finns det mycket att göra, men man måste också kunna njuta av stunden.

LÄS MER:Erla of Sweden öppnar i Kungsmässan: ”Fint bolag”

LÄS MER:Mannen anhållen efter blodiga bråket i Onsala

LÄS MER:Glasväggen exploderade framför Daniel: ”Väldig smäll”

ANNONS