Träd över väg.
Trädet hade vält över vägen mellan Kajsa Ekelund och hennes närmsta grannar. Bild: Kajsa Ekelund

Träd föll över väg i Onsala: ”Tur att ingen kom till skada”

När Onsalabon Kajsa Ekelund kom hem på fredagseftermiddagen fick hon stanna för ett stort träd som lagt sig över vägen nära hennes hus.
– Jag tänkte bara att det var tur att ingen kom till skada, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kungsbacka-Posten har tidigare berättat om regnrusket och de hårda vindarna som blåst in från Danmark. Det nådde Kungsbacka vid 21-tiden under torsdagen och det har fortsatt varit blåsigt under fredagen. På fredagseftermiddagen mötte Kajsa Ekelund ett träd som vält över gatan där hon bor i Onsala.

– Trädet hade ramlat på vägen mellan mig och mina närmsta grannar. Det var väldigt tur att ingen kom till skada, den hade ju kunnat ramla på en barnvagn eller någon annan som gått förbi för det går ett gångstråk här, säger hon.

LÄS MER:Märta och Ellen byggde vinnande fågelholken

Grannarna sågade itu trädet

Byggnader och bilar klarade sig också undan det nedfallna trädet. Kajsa Ekelund gick över till grannen som jobbar som snickare och hade en motorsåg hemma.

–Jag vet inte vad man ska göra i en sådan situation när man stöter på ett träd över vägen. Vi tänkte bara att det är bäst att få bort det så fort som möjligt ifall räddningstjänst eller ambulans måste komma fram. Vid ett hjärtstopp till exempel är det minuter det handlar om.

De fick bort trädet med hjälp av att såga isär och bära bort bitarna. Men de vet inte varför det välte.

– Det var rätt så murket så det har nog inte orkat hålla emot den hårda blåsten.

Trädet föll precis över vägen. Ingen kom till skada och den ramlade inte heller över någon byggnad eller bil.
Trädet föll precis över vägen. Ingen kom till skada och den ramlade inte heller över någon byggnad eller bil. Bild: Kajsa Ekelund

LÄS MER:Svinholmen döljer 40-årigt sopberg – nu ska miljöriskerna undersökas

Räddningstjänsten: ”Ring 112”

Räddningstjänsten Storgöteborg har fått åka på några larm på grund av blåsten, men det har inte varit överdrivet mycket, enligt Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör.

Vad ska man göra om man ser ett träd över vägen?

– Då får man ringa efter hjälp, det är lämpligt att börja med 112. Vet man att det kommer att blåsa och vara besvärligt väder så brukar kommunerna etablera grupper som har beredskap och då rycker de ut. Finns det inga sådana och det är akut får vi åka ut, eller Trafikverket, säger Johan Eklund.

De här personerna sågade själva itu trädet, är det bra?

– Om man kan det. Det är ett ganska riskfyllt projekt och det finns folk som jobbar med sådant men det är inget man ger sig på om man inte kan. Jag skulle starkt avråda från att göra det om det är ett träd som hänger över vägen, det är inget man ger sig på som lekman.

ANNONS